Energiatakarékos szállodaszoba 65 euróért
2008. szeptember 24., 13:37
Jövőre nyílik meg Bécsben a világ első, nullszaldós energiamérlegű szállodája. Ez azt jelenti, hogy a szálloda annyi energiát termel meg, amennyit elfogyaszt.

Az érdeklődők 64 eurós kezdő ártól próbálhatják ki a "zöld" hotelt.

Bécs 15. kerületében, a Westbahnhof és a Stadthalle között készül el a világ első olyan szállodája, amely ugyanannyi energiát termel, mint amennyit elhasznál. A jelenleg 44 szobás Stadthalle butikhotelt 2009-ig 38 szobával bővítik ki összesen 4,5 millió euróért úgy, hogy a szálloda energiamérlege nullszaldós legyen.

A szálloda a meleg vizet napkollektorokkal állítja elő és esővízzel öntözik kerteket. Az új rész megépülése után a napkollektort napelemek egészítik ki, és a vécéöblítéshez is esővizet használnak majd. A tetőn két 5 kW-os szélkereket állítanak fel, a szobákba áramoltatott friss levegőt pedig előre felmelegítik a napelemek segítségével.

A hotel 1999 óta vesz rész Bécs Város ÖkoBusinessPlan nevű projektjében, amelynek keretében eddig 600 vállalkozás összesen 41,6 millió euróval csökkentette költségeit önként vállalt környezethatékony intézkedésekkel.

A befektetés megtérülési ideje tíz év, a tulajdonosok a barátságos környezetet kereső családokat tekintik elsődleges vendégkörüknek. 2009. márciusig az egyágyas szobák ára 65 euró, a kétágyasoké 116 euró. Mint azt Bécs Város Képviseleti Irodájának munkatársa a lapunknak elmondta: a vendégek semmit nem érzékelnek majd a szállodát működtető technológia arzenálból és a komfort terén sem kell megalkudniuk.

(vg.hu)