EU: Nincs szükség átfogó pénzügyi mentőakcióra
2008. szeptember 26., 10:46
Az EU pénzügyi vezetői szerint a kontinensen egyelőre nincs szükség az amerikai kormányzat bankmentő csomagjához hasonló intézkedésekre.

Joaquin Almunia pénzügyi biztos az Európai Parlament előtt tartott beszámolójában hangsúlyozta, hogy bár az utóbbi évtizedek legsúlyosabb globális pénzügyi válsága az unió gazdaságának működésében is zavarokat okozott, a jelenlegi helyzet egyelőre mégsem teszi indokolttá az amerikai kormányzat intézkedéseinek követését. A washingtoni gazdaságirányítás a hét elején hozta nyilvánosságra azt a 700 milliárd dolláros csomagot, melynek célja a tengerentúli bankszektor stabilitásának helyreállítása. Almunia szerint egy ilyen gigantikus méretű beavatkozásra Európában nincs szükség, mivel az itteni pénzintézetek helyzete sokkal kedvezőbb amerikai társaiknál.

A pénzügyi biztos ugyanakkor megállapította, hogy a hitelválság Európán belüli továbbgyűrűzésének megakadályozásához szükség van a piacok szigorúbb felügyeletére és szabályozására. Az Almunia jelentését követő parlamenti vitán Pierre Jouyet, az unió soros elnöki posztját betöltő Franciaország Európa-ügyi minisztere kijelentette, hogy a bankok működésének átláthatatlansága volt a válság egyik kiváltó oka, ezért a jövőben e téren is szigorúbb szabályozást kell életbe léptetni. Ahhoz, hogy helyreálljon a lakosság pénzintézetek iránti bizalma, véget kell vetni a velük szemben eddig alkalmazott "laissez-faire" politikának - mondta Jouyet.

Az új szabályozásban szerepelne a nagy kockázatú befektetési alapok működésének korlátozása, a bankok alapkezelési tevékenységének szűkítése, a hitelminősítő cégek szigorúbb ellenőrzése, valamint egy iránymutatás arról, hogy mi a hatóságok teendője válsághelyzetekben. A Bizottság az állam- és kormányfők október 15-i találkozóján már konkrét szabályozási javaslatokkal szeretne előállni.

(kitekinto.hu)