Föld a láthatáron!
2008. szeptember 29., 07:25
Bábolna. Most, hogy ide leírtam ezt az egy szót, remélem sok mindenkinek több minden az eszébe ötlik majd. Csak bizakodom, hogy a mezőgazdaságra egyébként sem jellemző közlekedési eszközre, a zászlóshajóra nem gondolnak majd.

Remélem, gondolnak majd Burger Róbertre, aki megalapozta ezt a gazdaságot, bevillanhat a közlekedés is, hiszen közel fut az M1-es autópálya, és némi földrajzi ismeret is: Bana, Ács. De lehet gondolni lovakra is, arabs szürkékre egészen pontosan. Sok mindenen el lehet még mélázni, többek között azon a természetesen az adófizetők pénzéből fizetett összegen, amelyet a 90-es években pillanatok alatt csődbe vitt Bábolnai Állami Gazdaságra - amely később sok néven vegetált még - fordítottak. Szép ez az összeg, tíz évre visszamenően nyolcvanmilliárd forint. Ehhez mérten bonyolult a Bábolna-ügy is. Tudom, hogy eddig ilyen ügy nem volt a köztudatban, hát most legyen. Kreáljunk egyet, mert ez az eset kiérdemelte, hogy ügyként emlegesse mindenki, hiszen ha számvetést készít majd az utókor, akkor kiderül, hogy e mellett a panama mellett eltörpül a Tocsik-, de még a Kulcsár-ügy is. Írom ezt azért, mert a Bábolna-ügy nagyon bonyolult, gondosan papírok, határozatok és jogszabályok mögé rejtenek mindent. A bonyolultság azonban csak látszólagos. Ha a jelenség mögé nézünk, akkor rögtön szembe találjuk magunkat tizenháromezer hektárral.

Ahogy e tizenháromezer hektárnyi föld megszerzésének csak a lehetősége felsejlett, úgy kezdtek el egyre-másra íródni a különböző forgatókönyvek, amelyek, kimondva, vagy kimondatlanul, de mind a föld megszerzésének zárszavával végződnek. Valaha Kerteskő is, ahol a híres Imperiál élte öreg napjait, a bábolnai gazdaság részét képezte. Nyilvános pályázaton kelt el kétszázmilliós értékének tizedéért. Szendrőn hatezer hektár található. E területek értékesítését már többször megtorpedózta a Magosz, így azok nem kerültek - még - egyetlen nyíregyházi befektetői csoporthoz sem. Bábolna vonzáskörzetében ötezer hektár van. Jó földek, zsíros földek. Minden hektár után igényelhető az uniós területalapú támogatás. És ha megnyílik a földpiac, mert egyszer megnyílik, hiába kértünk a közelmúltban újabb hároméves moratóriumot, akkor minden egyes hektár mai árának többszörösét éri majd. Nem tíz százalékkal ér majd többet, de nem is ötvennel, hanem százzal, kétszázzal vagy annál is többel. A ménesbirtok, az ott található lovak sorsa csak álca, amely mögött a föld, lehetőség szerint minél több föld megszerzése a cél. Hogy kinek? Sokaknak. Leisztinger Tamás érdekeltségei szinte már körbevették Bábolnát. Erről lehet tudni. Lehet tudni a Pegano Pigről is. De gyanítom, sokkal többen még a bábolnai ködök homályába burkolóznak.

Tehát ha nem lenne világos: itt földről, nagyon sok földről és annak megszerzéséről van szó.

Ezek után megkérdezhetik, hogy a lovakkal, amelyekről Bábolna híres, mi lesz? Hát kérem, sokan úgy gondolják, hogy azokat, a világhírű arab ménest, szélnek lehet ereszteni. Vagy mehetnek éppenséggel virslinek is.

(Nagy Ottó, Magyar Hírlap)