Franciaország három év haladékot kér az autógyártóknak
2008. október 2., 14:55
Franciaország azt kéri az Európai Unió kormányaitól, hogy adjanak több időt az autógyártóknak az üvegházhatású gázok kibocsátására előírt új határértékeknek való megfelelésre.

Franciaország konkrétan azt indítványozza, hogy az összes új autóra vonatkozó átlagos kibocsátási határértékek betartásának időpontja 2012 helyett 2015 legyen.

Az EU-tagállamok közötti tárgyalásokat jelenleg Franciaország vezeti, és a franciák által kidolgozott jogszabálytervezet képezi az alapját a környezetvédelmi miniszterek e témában folytatandó, októberi megbeszéléseinek. A tervezet azt javasolja, hogy a kilométerenkénti 130 gramm széndioxid-kibocsátási határértéket 2012-ig csak az autóeladások 60 százalékának esetében érvényesítsék, és az arányt fokozatosan emeljék 2015-ig. (A jelenlegi átlagos érték: 158 gr/km.)

Emellett Franciaország szeretne egy szigorúbb szabványt is bevezettetni, hosszabb távú célként: 2020-ra 95-110 gramm kibocsátást írna elő. 2020-ig az autógyártóknak lenne elég idejük ahhoz, hogy az új technológiához szükséges beruházásokat biztonságosan megtervezhessék. A tervezet szerint pótlólagos hitelekhez jutnának azok a cégek, amelyek tisztább autókat gyártanak, illetve elektromos autókat és egyéb, kis károsanyag-kibocsátású gépjárműveket értékesítenek. További eleme a tervezetnek egy bonyolult képlet, amely alapján pénzügyi büntetéseket rónának ki az olyan cégekre, amelyek nem teljesítik az előirányzatokat. E büntetések mértéke kezdetben lassan emelkedne, de 2015-höz közelítve egyre meredekebben.

A Greenpeace aktivistáit nem nyűgözte le különösebben a tervezet, azt mondják, hogy csak a "szokásos üzletmenetről" van szó, vagyis a magas üzemanyag-fogyasztás terheit továbbra is az uniós polgárok viselik majd, és a következő években is fennmarad a külföldi olajtól való függőség.
Az uniós kormányok, valamit az Európai Parlament jogalkotói jelenleg vitatják meg a szabályokat, egymástól függetlenül. Az EP-nek a végső döntést októberben kell meghoznia.

(greenfo)