Kreált ügy
2008. október 2., 16:59
A lehallgatási botrány luftballonja kipukkant, Szilvásy Györgynek felelnie kell állításaiért - mondta a Demokratának Demeter Ervin fideszes országgyűlési képviselő.

- Szilvásy György vádjai alapján több helyen elhangzott, hogy a Fidesz árnyék-titkosszolgálatot működtet. Valóban van ilyen?

- Nincs. Ezek csak Szilvásy György rágalmai, sem Kövér László, sem én nem álltunk hivatalos kapcsolatban az UD Zrt.-vel. Csupán magánjellegű volt a kapcsolatunk Horváth Józseffel, semmilyen illegális cselekedetet nem követtünk el.

- A kormányoldal mégis úgy igyekezett beállítani, hogy rendszeresek voltak a telefonhívások, sms-ek a Fidesz és az UD Zrt. között...

- Az ügy kapcsán Kövér Lászlót és engem emlegettek leginkább. Jómagam az elmúlt egy esztendőben négy alkalommal beszéltem telefonon Horváth Józseffel, Kövér László pedig háromszor. Ahogy Szilvásy György bejelentése után azonnal megígértem, teljes egészében nyilvánosságra hoztuk a telefonhívások hangfelvételét, bárki meghallgathatja ezeket a Fidesz honlapján. Ez is mutatja, nincs itt semmilyen titok, a beszélgetések minden egyes szavát teljes mértékben vállalom.

- Szó esett Horváth József és ön között a nemzetbiztonsági törvény módosításáról, amely szerint még az önkormányzati képviselők is bármikor lehallgathatóak...

- Így van, és beszéltünk Laborc Sándor orosz kapcsolatairól. Az olvasók emlékezhetnek arra, hogy mind a törvényről mind Laborcról ugyanazt mondtuk a nyilvánosság előtt is, mint ami a telefonbeszélgetésben is elhangzott. Miután Horváth József otthon van ezekben a témákban kikértem a véleményét. Ez nem tilos.

- Mi történhetett? Lehallgatták önöket, és ezek közül azokat a telefonhívásokat emelték ki, ahol Horváth József volt a másik fél, vagy az UD Zrt-vel kapcsolatban zajlott nyomozás, és így rögzítették Horváth József önökkel folytatott beszélgetését is?

- Szilvásy György utóbbiról beszélt, de csak ő tudhatja, hogyan fordulhatott elő, hogy lehallgatták két ellenzéki országgyűlési képviselő magánbeszélgetéseit, majd ezekről a miniszter a nyilvánosság előtt is beszélt. Eddig azt hittem, jogállamban élünk, és nem történhet meg, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalt politikai banditizmus eszközeként használják...

- Az egész botrány úgy pattant ki, hogy Dávid Ibolya lehallgatási ügybe próbálta belekeverni kihívóját, Almássy Kornélt, illetve Stumpf Istvánt, a polgári kormány kancelláriaminiszterét is szervezkedéssel vádolta. Az MDF vezetése hogyan kötődhet az ügyhöz, amibe végül önöket is megpróbálják belerángatni?

- Nagyon bonyolult, kusza ügy, amelyben nem láthatunk tisztán. Ami bizonyos, hogy a titkosszolgálatok felbukkantak a politika területén, ahol pedig nincs semmi keresnivalójuk. A kisebbségi kormánynak semmi sem drága a hatalmon maradásért. A Fidesz két politikusát privát titkosszolgálat működtetésével vádolják, a Magyar Demokrata Fórum belügyeibe pedig súlyosan beavatkoztak, így Dávid Ibolyának végül nem lett kihívója a pártelnöki poszton. A lehallgatási botrány tehát alapvetően befolyásolta az MDF sorsát.

- Stumpf István és Csányi Sándor OTP-vezér mit árthatott, hogy az ő nevük is felmerülhetett az ügyben?

- Ezt azoktól kell megkérdezni, akik ezt a kreált botrányt kirobbantották, a sajtóban itt is csak félinformációkat lehetett olvasni, hallani.

- Meddig gyűrűzhet még ez az ügy?

- Azzal, hogy nyilvánosságra hoztuk a telefonbeszélgetéseinket, ez a luftballon kipukkant. Mindezek után a napnál is világosabb, hogy hamisak azok az állítások, amelyek az ellenzék állítólagos titkosszolgálatáról szóltak.

- Óvatosabb lesz ezek után, ha telefonon beszél?

- Továbbra is hiszek abban, hogy Magyarország 2008-ban, több mint tizennyolc esztendővel a rendszerváltozás után egy olyan ország, ahol bárki bárkivel beszélhet telefonon, és mindenki vállalhatja a véleményét, ilyesmi miatt senkit nem lehet meghurcolni. A nyilvánosságra hozott hangfelvételekből is kiderül, amit a kezdetektől elmondtam: nekünk nincs titkolnivalónk. A jogászaink már vizsgálják a részleteket, és a minket ért alaptalan vádak miatt bírósághoz fordulunk. Szilvásy György 2006 októberében rendbontásokkal és más törvénytelen cselekedetekkel hozta kapcsolatba a Fideszt. Állításait azonban nem tudta bizonyítani a bíróság előtt, így jogerősen elmarasztalták. Úgy tűnik, hogy nem tanult ebből, és megint rágalmaz. Ezért újra felelnie kell.

(Bándy Péter, Demokrata)