Cégek támogatnák a jövő mérnökeinek matekóráit
2008. október 7., 14:11
Az európai iparvezető vállalatok közösen kívánják fejleszteni az iskolák és az üzleti szféra közötti együttműködést, ezért támogatnák a matematika, a természettudományok és a műszaki tudományok oktatását, az érdeklődés növelését. Az akció célja, hogy megelőzzék a jövőbeli mérnökhiányt.

José Manuel Barroso szerint, "Európának több magasan képzett és motivált egyénre van szüksége a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés fejlesztésének érdekében." A Bizottság elnöke üdvözölte a Gyáriparosok Európai Kerékasztalának (ERT) október 2-ai kezdeményezését.

Barroso a műszaki szakértelmet nevezte meg Európa növekvő tudás alapú társadalmainak hajtóerejeként: "Úgy kell átalakítanunk az oktatási és szakképzési rendszereinket, hogy biztosítsák ezeket a műszaki és tudományos ismereteket." Csak az oktatás és a vállalatok közötti folyamatos párbeszéd útján lehet biztosítani, hogy a tantervek kielégítsék a munkaadók igényeit. A tanulók ötletei így alakulhatnak át a legkönnyebb valódi gazdasági és társadalmi értékké.

Leif Johansson az ERT elnökhelyettese és a Volvo csoport ügyvezető igazgatója (CEO) elmondta, a vezetőség felszólította az ERT tagvállalatait, hogy támogassák az európai iskolákat, tanárokat és egyetemeket: "Az műszaki tudományok terén elérhető életviteli- és karrierlehetőségeket bemutatása nagyon fontos, amelyekről a tanárokat is folyamatosan tájékoztatni kell." Ígéretet tett a hosszú távú kötelezettségvállalásra.

A Bizottság véleménye szerint a tudományos oktatás az innováció kulcsa. 2020-ig 20 millió új, magas szakképzettséget igénylő munkahely jön létre. Egy szakértői csoport tavaly indítványozta az európai iskolák tudományos oktatásának átvizsgálását, hogy teljes mértékben ösztönözze és kihasználja a jövő tudományos generációjában rejlő lehetőségeket.

A csoport felszólított a hagyományos, főként deduktív tudományos oktatás felváltására a kutatásalapú (learning by doing) módszerrel. Így szeretnék növelni a fiatalok tudományok iránti érdeklődését. A kutatásalapú természettudományos oktatás módszereinek alkalmazásával jobban lehet motiválni a diákokat. A csoport javasolta az iskoláknak, hogy építsenek ki kapcsolatok a vállalatokkal , városokkal és az informális oktatás egyéb érdekelt feleivel.

(euractiv.hu)