A legtöbb alaszkai gleccser vékonyodik és zsugorodik
2008. október 7., 14:23
Alaszka gleccsereinek nagy része zsugorodik, vagy vékonyodik, vagy mindkét folyamatot átéli - írja az Amerikai Geológiai Felmérést végző kutató új könyve.

Alaszka területének mintegy öt százalékát borítja több mint százezer gleccser. Ez körülbelül 75 ezer négyzetkilométert jelent. Míg Alaszka néhány nagyobb gleccsere fejlődik, 99 százalékuk viszont zsugorodik, állapítja meg az "Alaszkai gleccserek" című könyv. A könyvet Bruce Molina kutató geológus írta.

Az Amerikai Geológiai Felmérés projekt során lefotózták a Montanai Gleccser Nemzeti Park jégfolyamait is, melyek szintén figyelemreméltó zsugorodást mutattak. A fotókra és a gleccserek visszahúzódási arányára alapozva, a kutatók előre vetítették, hogy a park 2030-ra elveszítheti névadóit. Grönland - melyet több jég borít, mint bármely más szárazföldet a világon - szintén figyelemreméltó gleccserolvadásokat mutat az utóbbi évtizedekben.

Az új, Alaszka gleccsereiről szóló könyvhöz műholdas felvételeket, légi felvételeket, térképeket és egyéb tanulmányokat használtak fel, hogy dokumentálják a jégfolyamok zsugorodását, mely a jelek szerint a XIX. század közepén indult meg. Egyes gleccserek XX. századi feltérképezésük óta el is tűntek.

A jelentés szerint az alaszkai gleccserek "jelentősebb zsugorodást" éltek át a XX. század utóbbi két évtizedében. Az alacsonyabban fekvő gleccserek különösen komoly károkat szenvedtek el. Az 1500 méternél alacsonyabban fekvő jégfolyamok több mint 95 százaléka zsugorodik és vékonyodik. A fejlődő gleccserek mind magasabban helyezkednek el, ahol hidegebb van. Alaszka két legnagyobb gleccsere, a Bering és a Malaspina több köbkilométernyi jeget veszít el évente az olvadás és töredezés miatt.

(hirado.hu)