Az vízgazdálkodás közös felelősségünk
2008. október 10., 13:21
Az Európai Parlament elfogadta a vízhiány és az aszály jelentette kihívás kezeléséről szóló jelentést, amelyet a Regionális Fejlesztési Bizottság részéről De Blasio Antonio fideszes néppárti képviselő véleményezett.

Szerda esti felszólalásában a képviselő rámutatott a vízgazdálkodás határokon átívelő jellegére, és arra, hogy a vízhiány problémája csak más környezetvédelmi kérdésekkel szoros egységben oldható meg.

A pécsi európai parlamenti képviselő felszólalásában elmondta, hogy a vízhasználat nem korlátozódik egy meghatározott földrajzi területre: határokon átívelő jellege megköveteli az Európai Uniós szintű jogi szabályozást. A víztározó kapacitások erősítése, a gazdaságos vízfelhasználás ösztönzése minden tagállam érdeke. De Blasio Antonio arra a Magyarország számára különösen fontos tényre is felhívta a figyelmet, hogy a stratégiai jelentőséggel bíró víztározók adott esetben lehetővé tehetik egy tagállam számára, hogy egy másik tagállam területére befolyó vizet visszatartson, ezért elengedhetetlen a víztározók létesítési kritériumainak európai szintű szabályozása.

Az Európai Parlament néppárti képviselője úgy véli, hogy a szubszidiaritás alapelvét a vízgazdálkodás területén is tiszteletben kell tartanunk: a helyi és regionális hatóságok, önkormányzatok szerepét meg kell erősíteni, hiszen a földhasználati és az építési szabályok meghatározásán keresztül ezek a szervek jelentős mértékben hozzájárulnak a vízhiányból és a szárazságból adódó nehézségek csökkentéséhez. Kiemelkedő jelentősége lehet a városok és régiók közötti tapasztalatcserének, a vízfelhasználás hatékonyságának javítása terén a legjobb gyakorlatok cseréjének.

A regionális és helyi hatóságokon túlmenően különösen nagy hangsúlyt kell helyeznünk a civil szervezetekre: a figyelemfelkeltő kampányok és az oktatás-szervezés területén fontosságuk meghatározó, és ezt az irányt a jövőben is erősítenünk kell. Ahhoz, hogy a fogyasztók változtassanak a vízhasználati szokásaikon, elengedhetetlen a víztakarékosságra ösztönző, tudatosító kampányok szervezése, hiszen ezeken a fórumokon nemcsak a probléma létezésére hívják fel a figyelmet, hanem a gyakorlatban is megvalósítható ötleteket, javaslatokat is hallhatnak az emberek. "Így a civil szervezetek révén a lakossági fogyasztók valódi eredményeket tudnak elérni a hatékony vízgazdálkodás előmozdítása terén" - fogalmazott De Blasio Antonio.

Mindenezek mellett a fideszes néppárti képviselő felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a tagállamok számára biztosított legyen a szükséges rugalmasság annak érdekében, hogy a saját speciális viszonyaiknak megfelelően tudják szabályozni a mezőgazdasági öntözés és a vízgazdálkodás egyéb kapcsolódó kérdéseit.

A különböző szintű szabályozási fórumoknak együtt kell működnie annak érdekében, hogy a fenntartható vízgazdálkodás kereteit kialakítsuk - foglalta össze beszédét a néppárti képviselő.

(EPP-frakció sajtóosztálya)