400 millió euró a francia ökoautógyártás fejlesztésére
2008. október 13., 10:50
Környezetbarát autók fejlesztésére és a szükséges tudományos kutatásra 400 millió eurós támogatást jelentett be Nicolas Sarkozy francia államfő. Ez része annak a három évre szóló egymilliárd eurós csomagnak, amelyet a francia kormányzat a fenntartható fejlődés kutatására kíván fordítani.

A Párizsi Autószalonon tett villámlátogatásán az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó francia elnök azt is jelezte: javaslatot tesz Brüsszelnek, hogy az EU módosítsa az állami támogatások rendszerét avégett, hogy a tagországokban amerikai konkurenseihez hasonlóan az európai autógyártók is kedvezményes kamatozású állami kölcsönökhöz juthassanak. Sarkozy szerint az állami támogatások uniós rendszerét össze kell hangolni a környezetvédelmi paktumban megfogalmazott célokkal.

Az amerikai kongresszus a múlt hónapban fogadta el a kormányzat 25 milliárd dolláros hitelkonstrukcióját, amelynek célja az Egyesült Államok-beli autógyártókat a környezetbarát modellek fejlesztése felé orientálni. Az európai autógyártók már korábban megfogalmazták hasonló jellegű, 40 milliárd eurós kérésüket az EU felé.

Sarkozy azt is felvetette, hogy az Európai Befektetési Bank "stratégiai beavatkozási tengelyét" meg lehetne nyitni az európai autógyártók felé is abban az esetben, ha elkötelezik magukat környezetbarát gépkocsik gyártására.

(greenfo.hu)