A méz maga az orvosság
2008. október 14., 16:34
Egy kávéskanálnyi cukor segít lenyelni az orvosságot - de mi van akkor, ha maga az édesség az orvosság?

Bár ez túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, mégis az: egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a méznek valóban gyógyhatása van. Ami azonban a többi "méhterméket" - a méhpempőt, a méhmérget és a propoliszt - illeti, már van okunk a kétkedésre.

lTudományos bizonyítékok sora mutatja, milyen hasznosak a számunkra ezek a kedves, hatlábú, pollengyűjtögető kis jószágok - ezeket a bizonyítékokat vette sorra a US News & World Report.

Ha az ember megégeti magát

Megégette a kezét főzés közben? Semmi ok az aggodalomra! A méz gyógyítja az égési sérülést - ezt több tudományos vizsgálat is alátámasztja. Bebizonyosodott, hogy a méz gyorsabban hat, mint a többi gyógymód, ha a sérülés nem nagyon komoly.

Ha lassan gyógyulnak a fertőzött karon és lábon a fekélyek

A méz természetesen nem csodaszer, egy teáskanálnyi adag nem tünteti el egy pillanat alatt a tátongó fekélyeket. Mi több, a betegség kezelésére nem is enni kell a mézet, és nem is jó mindegyik fajta. Ám az új-zélandi manuka bokor virágjából készített méz hatékony mikrobaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyet a gyógykenőcsbe keverve, pakolásként kell a sebre tenni.

Ha megfázott

Azt hiszi, hogy használnak a köhögésre ajánlott gyógyszerek? Akkor kit szól ahhoz, hogy az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság (FDA) maga is kétségbe vonja ezeknek a vény nélkül kapható szereknek a hatékonyságát, és arra figyelmeztet, hogy a potenciális mellékhatások miatt két évnél fiatalabb gyerekeknek nem is szabadna adni belőlük.

Mit tegyen akkor a szülő, ha a gyereke tüsszög, szipog és köhög? Adjon neki egy kanál hajdinamézet! A Penn Orvosi Egyetem kutatói ugyanis összehasonlították a mézet és a dextrometorfán-tartalmú köhögéscsillapító gyógyszereket - és azt találták, hogy a méz a hatásosabb.

Ha az embernek Forunier-gangrénája van

Ez az üszkösödés még ma is életveszélyes, a halálozási arány 30 százaléknál magasabb. Bűzös sebek keletkeznek a bőrön, a betegség általában magas lázzal jár.

Az üszkösödésnek ez a fajtája elsősorban a férfiakat érinti, bakteriális fertőzés okozza és elsősorban a külső nemi szervek környékén jelenik meg. Bár igen ritka betegség, a belső szervek leállását és halált is okozhat.

De hála Istennek, a méz ezen a kóron is segít. Egy 2004-ben publikált tanulmány szerint azok a férfiak, akiknek a sebeit mézes keverékkel kezelték, gyorsabban meggyógyultak, mint azok, akiket a hagyományosan dunsztkötéssel.

Bár néhány beteg mindkét vizsgált csoportból meghalt (14-ből egy a mézzel kezelt, és 16-ból kettő a másik csoportból), és kilenc-kilencnél kellett bőrátültetést végezni, a "mézesek" átlagosan 19 nap után hagyhatták el a kórházat - szemben a másik csoport 27 napjával.

Ha valakinek MRSA-fertőzése van

Az MRSA a methicillin rezisztens Staphylococcus aureus baktériumtörzsek rövidítése - ezek adják a kórházi fertőzések 60 százalékát, az antibiotikumos kezelésnek ellenálló baktériumok azonban már a többi közegészségügyi intézményben is megjelentek.

Az MRSA-fertőzés általában csak a bőrt érinti - ennek következtében vörhenyes kiütések jelennek meg. Előfordul azonban, hogy a fertőzés a belső szervekre is átterjed, ilyenkor pedig a következmény végzetes lehet.

A jó hír az, hogy a már említett manuka méz a kutatók legnagyobb meglepetésére képes megölni a baktériumokat.

(inforadio.hu)