Növekvő munkanélküliség, lassuló gazdaság Európában
2008. október 15., 13:28
Növekvő munkanélküliséget és lassuló gazdaságot hozott a hitelválság Európában. Spanyolországban egy hónap alatt százezerrel nőtt az állástalanok száma, miközben visszaesett a lakosság fogyasztása. A legrosszabb helyzetben az izlandiak vannak: Rejkjavik korlátozta a valutavásárlást, miközben a lakosság az alapvető élelmiszerek felvásárlásában kezdett.

A Reuters egyébként úgy tudja, már legalább hat európai ország - a többi közt Ukrajna is - pénzügyi segítséget kért a Nemzetközi Valutaalaptól.

Recesszióközeli helyzetben a spanyol gazdaság

Spanyolországban egyetlen hónap alatt közel százezerrel nőtt az állástalanok száma. Most már kétmillió-hatszázezer munkanélkülit tartanak nyilván. A 11 százalékos munkanélküliség a legrosszabb adat az eurózónában, ráadásul az elmúlt egy évben harminc százalékkal nőtt az állástalanok száma. Nem csak az emelkedő munkanélküliség jelzi, hogy a spanyol gazdaság recesszióközeli helyzetbe került. A hitelezési nehézségek és az ingatlanárak csökkenése miatt lényegében leálltak az építkezések. A visszaesés a madridi bevásárlóutcákon is érezhető: a kiskereskedelem forgalma legalább 6 százalékkal csökkent.

Izlandon összeomlott a bankrendszer

Sokkal rosszabb a helyzet Izlandon, ahol lényegében összeomlott a bankrendszer a válság miatt. A jegybank korlátozta a valutavásárlásokat: csak az vehet eurót vagy dollárt, akinek repülőjegye is van. A lakosság körében egyre nagyobb a pánik: a boltokban felvásárolják az alapvető élelmiszereket, mert sokan attól tartanak, a kereskedelem is összeomolhat a hitelválság miatt.

(hirtv.hu)