Lengyelországban nincs szén-dioxid csökkentés
2008. október 17., 13:11
Elfogadhatatlan Lengyelország számára az az uniós terv, hogy 2020-ra a légszennyező gázok kibocsátását 20 százalékkal csökkentsék a tagországok (az 1990-es kibocsátási mennyiséghez képest).

Maciej Nowicki lengyel környezetvédelmi miniszter ezt kedden Varsóban jelezte, ahol éppen több mint harminc ország szakminiszterei és magas rangú illetékesei tanácskoznak környezeti kérdésekről, előkészítendő a decemberi poznani környezetvédelmi ENSZ-csúcsértekezletet.

Nowicki szerint könnyebb költségcsökkentő intézkedéseket tenni egy válságidőszakban, mintha minden jól megy a gazdaságban. Az uniós csökkentési terv bírálói elsősorban azzal érvelnek, hogy a kibocsátás mérsékléséhez nagy beruházások kellenek számos országban, más oldalról azt mondják, a kibocsátás-csökkentés a termelés és így a gazdasági növekedés visszafogását eredményezheti.

Az EU programja azt is jelenti, hogy kibocsátási jogokat kell vásárolnia annak a tagországnak, amelyik jelentős "légszennyező kapacitásokkal", azaz széntüzelésű erőművek, acél- és cementművek garmadával rendelkezik. Ennek a kereskedésnek az éves költségkihatása körülbelül 50 milliárd euró. A lengyel környezetvédelmi miniszter ugyan kijelentette, hogy Lengyelországban nem félnek egy uniós terv teljesíthetőségétől, de a meglévő terv finomításra szorul, tovább kellene tárgyalni. Feltette a kérdést: ez az egyetlen uniós javaslat, az optimális, az igazságos javaslat? Erre csak nem lehet a válasz.

(greenfo.hu)