Szarkofágba zárva
2008. október 19., 13:24
Szeptember 23-án adták át az M6-os autópálya M0-ás autóút-Érdi tető közötti 8,3 kilométeres szakaszát és az M0-M6 nagytétényi csomópontját. A beruházás nemcsak a település és a régió közlekedési gondjait javítja, hanem orvosol egy több évtizedes környezeti problémát is. Szabolcs Attilát, a XXII. kerület jobboldali polgármesterét kérdezte a Heti Válasz.

- Ön vághatta át az átadáson a szalagot. Megvalósult, amit már 2001-ben kezdeményezett. Akkor mi volt a szándéka?

- Nagytétény számára évek óta megoldatlan kérdés volt a halálgyár néven elhíresült Metallochemia okozta környezetszennyezés. A nehézfém-előállítás az 1900-as években kezdődött. A 70-80-as években a lakosság is felfigyelt a termelés okozta veszélyekre. Civilszervezetek kezdeményezték az ólomszennyezés vizsgálatát. Így derült fény arra, hogy ezen a területen nőtt a daganatos megbetegedések és a terhességi rendellenességek száma. A gyárat 1988-ban ugyan bezárták, de a kármentesítés nem történt meg. Felvetődött a gondolat, hogy a környezetszenynyezés felszámolását és az M6-os megvalósítását össze lehet kötni, az autópálya nyomvonalát a gyáron keresztül vezetve.

- A megoldás technikailag is egyedülálló.

- A csomópont az ország első háromszintes kereszteződése. A Pécs felé irányuló forgalom elkerüli a települést, ami igen jelentős eredmény, tekintve az óriási kamionforgalmat. A veszélyes salakanyag és az ezer telek szennyezett földje zárt szarkofágba került, e fölött halad át a sztráda. Négy év emberpróbáló munkájának az eredménye ez. Volt, hogy egy méter mélyen történt talajcsere lakott ingatlanok esetében is.

- Elkészült az útburkolat, a forgalom megindulhatott. Milyen volt a fogadtatás?

- Az öröm mellett megszólalt egyesekben az aggodalom is, a védőfalak ellenére is félnek a zajterheléstől. A zajszintet folyamatosan ellenőrzik, és szükség esetén megerősítik a zajárnyékoló falakat. A lakosság számára nagyon fontos a szennyeződés felszámolása miatt kivágott kiserdő visszatelepítése, amire egyébként a miniszterelnök az út átadása során nyilvánosan is ígéretet tett.

(Kemény Éva, Heti Válasz)