A Klíma-terv a megoldás a gazdasági válságra?
2008. október 21., 14:14
Múlt héten az Európai Unió csúcstalálkozóján az egyik fő téma a klímaváltozás, az energia-hasznosítás és felhasználás volt. Néhány ország azonban aggodalmát fejezte ki a tervezettel kapcsolatban, többek között Olaszország, Németország és Lengyelország. Ezek az országok időröl időre már korábban is szkeptikusan léptek fel a klímaügyben.

Más országok, amelyek ellenkező véleményen vannak a kérdéssel kapcsolatban, mint például Finnország, támogatják a csomagot. Matti Vanhanen, finn miniszterelnök az YLE televízió egyik reggeli műsorában elmondta, hogy klíma-tervet, mint egy lehetőséget látja a gazdaság újjáélesztésére, szerinte ez ugyanis lendíthetne a jelenlegi kritikus helyzeten.

Példaként az 1990-es években a finn gazdasági pangást említette, amelynek idején sokkal több pénzt fektettek be technikai fejlesztésekbe, különösen a mobil technológia területén. "Ez volt a módja annak, hogy túllépjünk a mélyponton, és a jelenlegi helyzet is hasonló, csak most globális méretű problémáról beszélünk. A gazdaság szempontjából mindenképp hasznos lenne a terv jóváhagyása és mihamarabbi elindítása." Hangsúlyozta azt is, hogy elsődleges kihívássá vált a további lehetséges energiaforrások kutatása. A klíma-tervet innovatív programnak tartja és szerinte pont ez tartalmazza azon technológiai és energia-felhasználási kérdéseket, amelyek a mai világban rohamosan fejlődő területnek számítanak, ebből adódóan úgy gondolja, hogy Európa előfutár lehet az e területeken zajló fejlesztésekben és kutatásokban.

Emellett ígéretet tett arra is, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet romlására tekintettel - Finnország is elkerülhetetlenül érintett lesz a kérdésben - óvatosan alakítják a kormány jövő évi költségvetését. Elmondta, hogy a finn gazdaság növekedése nem lesz olyan mértékű, amelyre számítottak, így aztán a 2009-es büdzsé olyan elképzeléseket is tartalmaz, mint az adócsökkentés. A miniszterelnök bízik a klíma-terv sikerességében, és reméli, hogy a finn kormány tervei is segítik majd a gazdasági fellendülést.

(kitekinto.hu)