Fordítva ül a lovon a magyar kormány
2008. október 22., 09:43
"A kormány elképzelése arról, hogyan kell kilábalni a válságból, abszolút irracionális" - jelentette ki az MNO-nak Csath Magdolna közgazdász. Bár a pénzügyi válság miatt számos ország kiadáscsökkentő intézkedéseket tervez, lényeges különbség, hogy a hangsúlyt a gazdaság élénkítésére helyezik, és kiemelt figyelmet fordítanak a fejlesztésekre. A magyar kormány viszont "fordítva ül a lóra": a gazdaság azon szereplőitől készül elvonni a pénzt, akik fellendülésben a legfontosabb szerepet játszhatnák: a vállalkozásoktól és a munkavállalóktól.

"A megszorítás egyébként növelni fogja az ország eladósodottságát" - jelentette ki a Magyar Nemzet Onlinenak Csath Magdolna. Ha csökkenteni akarjuk a költségvetési hiányt vagy több adót kell kivetni, vagy vissza kell fogni a kiadásokat. A gazdasági növekedés emiatt még inkább csökkenni fog.

Ez azt jelenti, hogy számos cég kényszerül bezárni a kapuit, amely elbocsátásokhoz, növekvő munkanélküliséghez vezet. Ez ugyancsak csökkenti a bevételt, hiszen egyfelől kevesebb cég, másfelől kevesebb munkavállaló fog adót fizetni. A bevételkiesést pedig innentől csak egyféleképpen lehet ellensúlyozni: újabb hitelek felvételével. Az ország tehát könnyen belekerülhet az adósságcsapdába.

A közgazdász úgy látja: érdemes lenne Németország példáját követni, ahol a pénzügyi válság miatt éppen az a döntés született, hogy a költségvetési hiány csökkentését fel kell függeszteni, fontosabb ugyanis, hogy ne legyen gazdasági recesszió.

A német pénzügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy 2009-ben csak mintegy 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ennek oka, hogy az ország legfontosabb felvevő piaca az Egyesült Államok, ahonnan a válság kiindult. A németeknek tehát az amerikai gazdaság miatt vannak nehézségei. Magyarország legfőbb felvevő piaca éppen Németország, így hozzájuk kellene igazodnunk, és az ő példájuk lenne számunkra is megszívlelendő - mutat rá a szakember.

A kis cégek oldhatják fel az apátiát

"Egészen más út kell ahhoz, hogy az országot sikeresen kiemeljük a válságból" - hangsúlyozta Csath. Pénzt kell pumpálni a gazdaságba, ehhez több eszköz áll rendelkezésre. Az adócsökkentés mellett azokat a cégeket kell támogatni, amelyekben van növekedési lehetőség: ezek pedig a kis-és középvállalkozások, amelyeket nem érinti olyan súlyosan a válság, mint a nagy nemzetközi cégeket -emelte ki a szakember. Hozzátette: csak a kisvállalkozások oldhatják fel a teljes gazdasági apátiát.

A közgazdász arra is kitért, hogy még közgazdasági szempontokat elemezve sem mindegy, hogyan érzik magukat az emberek egy államban. Az utóbbi évek sorozatos megszorító intézkedései, a növekvő munkanélküliség és a csökkenő reálbérek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy ma Magyarországon egyszerűen nem érzik jól magukat az itt élő, dolgozó emberek. Márpedig aki nem érzi jól magát, nem is tud értelmesen dolgozni, nem tudja megfelelően kiaknázni sem a képességét, sem a lehetőségeit.

(mno.hu)