Kiterjesztik az EU-szabályozás demokratikus ellenőrzését
2008. október 22., 18:22
Újabb szakterületeken terjeszti ki az uniós szabályozás demokratikusabb ellenőrzését az Európai Parlament azokban a szerdai plenáris ülésen elfogadott jelentésekben, amelyeket Szájer József, a Fidesz EP-delegációjának vezetője készített.

A szóban forgó jogszabálycsomag célja az uniós intézmények által elfogadott jogszabályok végrehajtását kísérő eljárásrend (az úgynevezett komitológia) demokratikusabbá tétele. A két évvel ezelőtt bevezetett új ellenőrzési forma lényegében vétójogot ad az Európai Parlamentnek arra az esetre, ha az Európai Bizottság végrehajtási intézkedéseivel átlépné a végrehajtandó jogszabály eredeti kereteit.

Az eljárás bevezetése nyomán azonban számos uniós jogi aktust módosítani kell (az Európai Bizottság összesen 225 ilyen rendelkezést azonosított), ezt szolgálják a Szájer-jelentések.

Az EP által ellenőrzött, így demokratikusabb szabályozást a most megszavazott jelentések kiterjesztik azokra a jogelemekre, amelyek a géntechnológiával módosított mikroorganizmusok zárt rendszerben történő felhasználását, a személyhajókra vonatkozó biztonsági szabályokat és követelményeket, valamint a tengeri áru- és személyszállításban használt statisztikai adatszolgáltatást érintik.

Az elsőként említett területtel kapcsolatban Hegyi Gyula (MSZP) korábban közölte, hogy ez az ő javaslatára került a demokratikusabban ellenőrzött témák közé.

Szájer korábban úgy nyilatkozott: az új ellenőrzési eljárás bevezetése az Európai Unió gyakran emlegetett demokratikus hiányosságainak felszámolására irányul. Alkalmas arra, hogy a közvetlenül választott EP-képviselők élni tudjanak olyan eszközökkel, amelyek csökkentik az európai bürokráciát, biztosítják a demokratikus kontrollt és az európai intézmények egyensúlyát - emelte ki a képviselő.

(MTI)