Szabad utat követelnek Magyarország és Burgenland között
2008. október 28., 14:32
Szájer József és Járóka Lívia, valamint az osztrák Othmar Karas - három néppárti európai parlamenti képviselő - kifogásolja azt a tilalmat, amely a burgenlandi osztrák-magyar határon akadályozza a gépjárműforgalmat a mellékutakon.

Közös akciójuk keretében európai uniós csillagos lobogóval eltakartak kedden Szentmargitbányán (St. Margarethen) egy közlekedési táblát, amely megtiltja a személygépkocsival való behajtást Fertőrákosról az ausztriai településre. A két magyar EP-képviselő rövid időre ki is emelte helyéről a meglehetősen magasan elhelyezett táblát, de csak azért, hogy letakarhassák az uniós zászlóval.

Az európai parlamenti képviselők nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a schengeni övezethez tartozó EU-országok szavatolják a szabad mozgás lehetőségét. Othmar Karas emlékeztetett a helyszín történelmi fontosságára is: 1989 nyarán ott rendezték a páneurópai pikniket, amelynek során több ezer NDK-s állampolgár menekülhetett Nyugatra az osztrák-magyar határon át. Az osztrák néppárti képviselő megengedhetetlennek nevezte, hogy a tilalom újabb formája jelenjen meg éppen azon a helyen, ahol azt kellene ünnepelni, hogy a vasfüggöny és a szögesdrót már a múlté. Reményét fejezte ki, hogy fél éven belül megoldják a forgalmi tábla problémáját.

Szájer József utalt arra, hogy már több levelet írtak a behajtási tilalom ügyében. Legutóbb, a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság idején azt a választ kapták, hogy rövidesen eltávolítják a táblát. Azóta négy hónap telt el, és semmi sem történt - mondta a Fidesz képviselője.

A rendezvény résztvevői aláírták azt a levelet, amelyben felkérik Hans Niessl burgenlandi tartományi elöljárót, hogy a schengeni szerződés rendelkezéseit és az európai normákat szem előtt tartva távolíttassa el a szabad közlekedést akadályozó táblákat.

Hatósági fellépés nem volt a helyszínen. Az esemény után Szájer József bejelentést tett szentmargitbányai rendőrségen a közlekedési tábla letakarásáról.

A burgenlandi tartományi kormányt alkotó szociáldemokraták bírálták a néppárti képviselők fellépését. Christian Illedits frakcióvezető nyilatkozata szerint szakértői vélemény alapján, közlekedésbiztonsági okokból zárták le a szóban forgó útszakaszt, és hamarosan folytatódnak az egyeztető tárgyalások az érintett felek között a területrendezési tervekről. Egyidejűleg megerősítette azt a tartományban követett alapelvet, amely szerint igyekeznek a forgalmat az alsóbb rendű utakról a jobb minőségűekre terelni, ami azonban nem zárja ki a helyi közlekedést ott, ahol az szükséges és lehetséges.

(MTI)