ajánlott oldalak
Magyarország nemcsak az európai átlagnál teljesít jobban, de visszakapaszkodott régiónk élbolyába is.
Orbán Viktor sajtónyilatkozata a TAKATÁ-val kötött stratégiai megállapodás aláírása után, 2013. november 15.
 

Az önkormányzatok szétverését ne fogják a válságra!

A kényszerű gazdasági helyzet a kormány által folyatott felelőtlen gazdaságpolitikának köszönhető. A megyerendszer leépítése, tudatos szétverése nem világgazdasági eredmény, ezért "kényszerű gazdasági helyzetre" hivatkozva kérni számon a szándékos rombolás következményeit, s önkormányzati reform elnevezéssel végleg ellehetetleníteni az önkormányzatiságot, nem járható út - írja Ódor Ferenc közleményében.
Létrehozva: 2008. október 29., 07:12
nyomtat küld

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke közleményben reagált Demszky Gábor kormányközeli lapban megjelent interjújára. Az elnök úgy vélekedik, kompromisszumot kell kötni, de nem az egyik fél ellehetetlenítésével. Hozzátette: határozottan visszautasítja és ellenzi, hogy a megyei önkormányzatok hibájaként tüntessék fel a kormány elvonó, megszorító politikáját, s ezért "önkormányzati reform" néven az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás és a szociális ellátórendszer szétveréséhez hasonló akcióba kezdjenek a megyei önkormányzatok ellen.

"Önkormányzati reform kormány módra"

Egyetértek Demszky Gáborral, hogy csökkenteni kell a képviselők számát, de nem a közösségi önrendelkezés csorbításával. A lakosság közszolgáltatásokhoz való hozzáférése kerülhet ezzel veszélybe - áll Ódor kommünikéjében. Nem szabad összemosni a képviselők számát az önkormányzatok számával. A Magyarországéval közel azonos népességű Csehországban vagy Görögországban csaknem kétszer annyi helyhatóság működik. Az egy települési önkormányzatra jutó lakosok számarányát tekintve is csak ötödikek vagyunk Európában - írja Ódor. Érdemes vizsgálni a lengyel vagy brit modellt, de nem tekinthető mintának, hiszen a briteknél majdnem 120 ezer fő jut egy települési önkormányzatra, míg az európai átlagszám ennél jóval kevesebb. Ódor elmondta: egyetért abban, hogy a párhuzamos feladatellátást fel kell számolni, de nem a középszintű, választott vezetésen számon kérve a kormány tudatos politikájaként létrejött kettősséget.

Demszky Gábor azt mondja: "a mai rendszer rendkívül igazságtalan". Ezt alátámasztandó, Ódor számos példát hoz: ugyanarra a szociális ellátására ma egy kistérség 840 ezer forintot kap személyenként, a megyék hétszázezret. A helyi önkormányzatok átadják az alulfinanszírozott feladataikat a megyei önkormányzatoknak, akiktől elvették bevételi forrásaikat. Alkotmányellenes döntésekkel sújtották a megyei önkormányzatok egészségügyi intézményeit. Öt százalékkal kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak a személyi jövedelemadó növekményéből jövőre, ezzel 50 milliárd forinttal rövidíti meg a kormány az önkormányzatokat.

A költségvetés időről időre felültervezi az önkormányzatok várható bevételét, amikor a helyi iparűzési adót, a pályázatoknál nyerhető pénzt, illetve az önkormányzatok saját bevételét állapítja meg. Az önkormányzatok helyzetét súlyosbítja, hogy a kezelésükben lévő intézmények működtetése az inflációt meghaladó mértékben drágul, a normatíva összege ezt nem követi. A megyei önkormányzatokra előreláthatólag még több feladat fog hárulni, s ezt a kormányzati politikának köszönhetően még kevesebb pénzből kell megoldani.

Az önkormányzatok országos szövetségének elnöke úgy fogalmazott: a Népszava tétele, miszerint a "megyerendszer leépítésébe legalább belekezdtek, de a régiós felépítés megbukott főként azok ellenállásán, akiket érintett: a közigazgatásban dolgozókon" különösen bántó, mivel az Alkotmánybíróság 2007. november 13-án hozott határozatában megállapította: a törvényhozó megsértette az Alkotmányt, ezért az Alkotmánybíróság az alkotmányos törvényi alapok hiányában megalkotott, a közigazgatási hivatalokról szóló 297/2006. (XII. 23.) rendeletet 2008. június 30-i hatállyal megsemmisítette.

"A MÖOSZ nevében nem fogadhatjuk el a megyei önkormányzatok tudatos tönkretételét, s önkormányzati reform néven egy jól működő és továbbfejleszthető rendszer - területi önkormányzatiság - tudatos ellehetetlenítését." - írja Ódor Ferenc.

(MTI)
 
médianaptár
-több
Jelenleg nincs információ
dosszié
Fundamentumok MSZP-SZDSZ Korrupédia Rendőri Brutalitás EU-Elnökség
események
-több
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
szervezet kereső
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
Keres
új hozzászólók
 
 
HírekÁrvízi védekezésEU elnökségÖnkormányzatZöldEurópai UnióMondatokDossziéHírlevelek
Önkormányzati választások 2010 InterjúkInterjúPublicisztikaFórum
FrakcióVálasztott testületekTagozatokDokumentumokÖnkormányzati választások 2010Kapcsolat
KözleményekSajtótájékoztatók
VideókFotókHanganyagokDokumentumok
News in EnglishContact
EU-ElnökségMagyarország többre képes
Nyilvános szerződések