"A klímaváltozást nem érdekli a válság"
2008. október 31., 14:01
A klímaváltozás elleni küzdelem nem kerülhet le a napirendről a nemzetközi pénzügyi válság miatt - erre hívta fel a figyelmet pénteken a Világbank egyik részlege.

"Nemcsak rövid távon kell gondolkodnunk, hanem hosszú távon is, szem előtt tartva a jövő nemzedékek sorsát is" - jelentette ki Pekingben Lars Thunell, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) alelnöke. "A klímaváltozás továbbra is első helyen fog szerepelni mindenkinek a napirendjén, és ennek így is kell lennie" - fogalmazott Thunell.

Az IFC a Világbankcsoport (WBG) egyik intézménye, amely a fejlődő országok beli kisvállalkozások támogatásának finanszírozásával foglalkozik.

Hasonlóképpen a klímavédelem elsikkadásának veszélyére hívta fel a figyelmet korábban, október közepén az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso is. "A klímaváltozás még nem tűnik el a pénzügyi válság miatt. A klímaváltozás központi kérdés, ha Európa a jövőben prosperálni akar, és ha meg akarjuk őrizni bolygónk életminőségét" - fogalmazott Barroso.

(lanchidradio.hu)