Nagy- Britannia: az első, civil kezdeményezésű klímatörvény
2008. október 31., 16:40
A brit parlament kedden megszavazta a klímatörvény javaslatot, amely a többi európai kormányra is nyomást jelent, annak érdekében hasonló, jogilag kötelező kibocsátás-csökkentés mellett kötelezzék el magukat és megszülessen egy erős uniós klíma-energia csomag.

A brit klímatörvény-javaslat a Föld Barátai Anglia 3,5 éves kampányának eredménye, így a társadalmi kezdeményezés és nyomásgyakorlás győzelme is. A kampány alatt több, mint 200 ezer brit lakos lobbizott emailen, levélben vagy találkozókon a képviselőjénél egy erős klímatörvény érdekében. A javaslatból novemberben válik törvény, így az Egyesült Királyság lesz az első, ahol civil kezdeményezésre ilyen átfogó kibocsátás-csökkentési törvény jön létre.

Ed Miliband, a klíma- és energiaügyi államtitkár bejelentette, hogy a törvényjavaslat minden üvegházgáz kibocsátást lefed majd, beleértve a repülést és a hajózást is. Anglia hosszú távon, azaz 2050-re fokozatosan, 80 százalékkal csökkenti kibocsátásait.

Thom Yorke, a Radiohead frontembere és az európai Big Ask kampány támogatója így nyilatkozott: "Amikor a kampányt kezdtük, még a klíma szkeptikusokkal is kellett vitatkoznunk. Most pedig itt van az egyedülálló klímatörvény. Mindez egyszerűen azért jöhetett létre, mert emberek százezrei nyomást gyakoroltak a képviselőjükre, akik aztán nyomást gyakoroltak a kormányra."

A Big Ask kampány további 16 európai országban és az EU-s törvényhozás szintjén jelenleg is zajlik. A Föld Barátai jogilag kötelező éves kibocsátás-csökkentéseket sürget Európa országaiban, hogy az EU-ban 2020-ra 40 százalékkal csökkenjenek a kibocsátások az 1990-es szinthez képest.

Magyarországon a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) tűzte ki Éghajlatriadó kampányával azt a célt, hogy 2010-re legyen magyar klímatörvény.

(greenfo.hu)