Szélerőműves mobil kommunikáció
2008. november 3., 10:07
Az Ericsson már kifejlesztett egy környezetvédelmileg rendkívül pozitívan értékelt, energiatakarékos rádió bázisállomás típust, a Tower Tube-ot. Most egy lépéssel még tovább vitte ezt a fejlesztést, amikor bemutatta a legújabb szélerőműves változatot.

Az eredeti Ericsson Tower Tube bázisállomásokat és antennákat rejt egy tetszetős beton toronyban, amelynek a hagyományosnál kisebb alapterülete és alacsonyabb környezetre gyakorolt hatása van, mint a hagyományos acélszerkezetes tornyoknak. A gyártás és szállítás során keletkezett CO2 kibocsátás legalább 30 százalékkal alacsonyabb, ráadásul az Ericsson Tower Tube nem igényel tápvezetéket és hűtőrendszereket. A hagyományos bázisállomásokénál 40 százalékkal alacsonyabb energiafelhasználása segít jelentősen csökkenteni a szolgáltatók működési költségeit. A legmodernebb tervezési elveket követő torony, amely 2008-ban elnyerte a Wall Street Journal Műszaki Innovációs Díját, többféle méretben és színben építhető, így belesimul bármilyen természeti környezetbe.

Most a megújuló energiát alkalmazó, szélmeghajtású Tower Tube egy lépéssel továbbvitte az Ericsson eredeti megoldását, A toronyra függőlegesen rögzített négy darab, egyenként ötméteres, lapátos turbina fogja be a szélenergiát. A függőleges állású lapátok csendes működésűek és minimálisra szorítják a toronyra nehezedő terhelést. A kísérleti üzem során dől majd el, hogy milyen mértékben képes hozzájárulni az energiatakarékos Ericsson Tower Tube és a szélerőműves megoldás az alacsony költségű mobil kommunikációhoz és a környezetre gyakorolt csökkentett hatáshoz.

"A szélenergia összekapcsolása az Ericsson Tube Towerral új lehetőségeket ad a mobil kommunikációnak olyan, akár városi vagy vidéki területeken, ahol hiányzik vagy korlátozott az elektromos hálózathoz való hozzáférés." - mondta Ulf Ewaldsson, alelnök és a rádiós termékterület vezetője. - A kutatás hűen tükrözi azon törekvésünket, hogy technológiai vezető szerepünket a fenntartható távközlés kiterjesztése érdekében arra használjuk fel, hogy mindenki számára biztosítsuk a kommunikáció lehetőségét."

A lépés jól illeszkedik az Ericsson azon kezdeményezés sorozatába, amelynek célja az energiahatékonyság javítása, a környezeti hatások csökkentése és a mobil hálózatok működtetési költségeinek leszorítása. Ide tartoznak még a napenergiás makrocellás bázisállomások; a BTS Power Savings szolgáltatás, amely csúcsidőn kívüli időszakokban készenléti állapotba helyezi a hálózatot; a bioüzemanyag meghajtású távközlési létesítmények; a dízel és akkumulátor vegyes használatát biztosító hibrid-megoldás.

(greenfo.hu)