Negyedik Európai Ifjúsági Hét
2008. november 3., 15:40
Ezen a héten (november 3-9.) kerül megrendezésre a negyedik Európai Ifjúsági Hét. A rendezvény keretein belül, Európa-szerte számos politikai vita, kulturális és egyéb eseményen vehetünk részt. Az idei Ifjúsági Hét elsősorban a fiatalokra váró kihívásokra, a társadalmi részvételükre és a kultúrák közötti párbeszédre.

Több száz koncertet, fesztivált, videó- és fotókiállítást szerveznek a 27 tagállamban, továbbá Izlandon, Liechtensteinben, Törökországban és Norvégiában is. A Fiatalok lendületben program helyi, regionális és országos szinten várja az érdeklődőket.

A megrendezésre kerülő eseményeken a fiatalabb generáció (12-28 év között) képviselői kifejthetik véleményüket a rájuk váró kihívásokkal, lehetőségekkel kapcsolatban. Felhívhatják az európai döntéshozók figyelmét az új elképzeléseikre, ötleteikre és az általuk elért eredményekre. 200, az Európai Unió különböző országaiból érkező fiatal Brüsszelben vehet részt az ifjúságpolitikával és a kulturális sokszínűséggel foglalkozó műhelyvitákon.

A brüsszeli meghívás egy több fordulós válogatás végeredménye lehet. A meghívottak a tagállamok ifjúsági tanácsai és az Európai Ifjúsági Fórum rostáján is átjutva kerülnek kiválasztásra. Lehetőségük lesz arra, hogy közvetlenül tárgyaljanak az európai intézmények képviselővel "az ifjúságra váró új kihívásokról". A párbeszédben Ján Figel, oktatási, képzési, kulturális és ifjúsági kérdésekkel foglalkozó biztos is részt vesz. A vele folytatott, sokak által a hét csúcspontjának beharangozott vita, november 6-án kerül megrendezésre.

Ján Figel a 2008. évi európai ifjúsági hétről a következőket mondta: "A Bizottság elkötelezett a fiatalokkal az őket különösen érintő kérdésekről folytatott konzultáció iránt. Nagy örömmel látom, hogy talán soha nem szerveztek még ennyi rendezvényt egyidejűleg Európa-szerte. Ezek a rendezvények biztosítják, hogy - mielőtt belekezdünk az ifjúsággal folytatott európai szintű együttműködés kereteinek felülvizsgálatába - a fiatalok hangja hallható legyen,. Az ifjúsági hét arra is jó alkalom, hogy megünnepeljük az EU ifjúságot támogató programjainak 20. évfordulóját, melyeken már több mint másfél millió fiatal vett részt. Örülök, hogy ifjúsági programjaink révén ezek a fiatalok új készségekre és felbecsülhetetlen értékű kultúrák közötti tapasztalatra tehettek szert."- olvasható az Európai Bizottság hírportálján.

Magyarország is kiveszi a részét a programokból. Nálunk regionális és országos szinten várják az érdeklődőket találkozók, kiállítások és különböző programok. Ezeket az eseményeket a Fiatalok lendületben magyarországi iroda, és a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat (MOISZ) koordinálja. Hazánk eseménysorozata a program szellemiségéről sokat eláruló "Általunk lesz jobb" címet kapta. Az elnevezés azt kívánja kifejezni, hogy a megcélzott korosztály a társadalom aktív részét képezi, s nagyban hozzájárul a jövő formálásához, alakításához.

A rendezvény során a megszokott programok mellett új keletű, a 21. századi igényeket kielégítő eseményeken is részt vehetünk. A Magyarországon még nem túl általános flashmob akciósorozat aktív részvételre csábít. A villámrendezvényekkel a döntéshozók figyelmét szeretnék felhívni a fiatalságban rejlő tartalékokra. November 5-én 17 óra 5 perckor, 5 percig tartanak majd az akciók országszerte.

Az Európai Ifjúsági Hét végén díjátadó ünnepségre kerül sor. Itt Mobilitás díjban részesülnek azok, akik sokat tettek az ifjúságért, az ifjúsági munka sikeréért.

(euractiv.hu)