Leáll jövőre a gazdasági növekedés az EU-ban
2008. november 6., 15:47
Az idei erőteljes lassulást követően 2009-ben gyakorlatilag stagnálni fog az Európai Unió gazdasága, amelynek igencsak sötétek a kilátásai - derül ki az Európai Bizottság hétfőn ismertetett őszi gazdasági előrejelzéséből.

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett előrejelzései szerint 2008-ban 1,4 százalékra lassul a gazdasági növekedés az Európai Unióban, míg a mostani helyzetből kiindulva 2009-ben egészen minimális, mindössze 0,2 százalékos lehet a bővülés. A 15-tagú euróövezetnek idén 1,2 százalékos, jövőre pedig 0,1 százalékos növekedést jósol Brüsszel.

Joaquín Almunia az EU gazdasági és pénzügyi biztosa arra számít, hogy 2009 első felének végéig tart majd a negatív trend és jó esetben jövő év második felében kezdődik majd meg a kilábalás. "Sötét a látóhatár, egyes országok számára a recesszió reális kockázat" - közölte hétfőn Almunia, aki szerint a pénzügyi válság sem ért még véget és bizonyos piacokon rendkívül instabil a helyzet. A biztos nem tartotta kizártnak, hogy a rendkívül bizonytalan helyzetre való tekintettel még a mostaninál is kedvezőtlenebbül alakulnak majd a kilátások.

A spanyol nemzetiségű politikus felszólította a tagállamok pénzügyminisztereit, hogy közös, összehangolt erőfeszítésekkel segítsék a gazdaság talpraállását. "Szükség van a nemzeti intézkedésekre, de ezek akkor igazán hatékonyak, ha összehangoljuk őket" - mutatott rá a biztos. Almunia ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta a kereslet növelését célzó intézkedéseket, de arra is figyelmeztetett, hogy a keresletélénkítő fiskális politikai eszközöknek határai kell, hogy legyenek és amennyiben ezeknek köszönhetően megindul a kilábalás, akkor a kormányoknak a ciklikus hatásokat tompító lépésekről is gondoskodniuk kell.

(bruxinfo.hu)