Szerbia egyre türelmetlenebb
2008. november 7., 08:44
Belgrád megelégelte, hogy újabbnál újabb feltételeket szabnak uniós tagsága elé. Átfogó terv készül a még szökésben levő hágai vádlottak letartóztatására.

Vuk Jeremic külügyminiszter felszólította az Európai Uniót: ne kössék újabb feltételekhez Szerbia felzárkózását, és részesítsék ugyanolyan elbírálásban, mint a térség többi országát. Az európai integrációról tartott belgrádi tanácskozáson Jeremic elmondta: kormánya elvárja, hogy még az idén feloldják az unióval kötött kereskedelmi egyezmény tilalmát, jövőre pedig adják meg a tagjelölti státust, és töröljék el a vízumkényszert. Elpanaszolta, hogy a felzárkózáshoz várt segítség helyett Szerbia újabb és újabb akadályokkal találja magát szemben. Például maradéktalan együttműködést követelnek a hágai Nemzetközi Bírósággal, beleértve Ratko Mladic letartóztatását, holott nincs is szilárd bizonyíték arra, hogy az országban tartózkodik. A külügyminiszter azt is felrótta Brüsszelnek, rossz néven vették Szerbiától, hogy reagált, amikor Montenegró és Macedónia nagy külföldi nyomásra elismerte Koszovó függetlenségét.

"Eljött az idő, amikor azt kell mondanunk: elég volt!" - nyomatékosította figyelmeztetését a szerb külügyminiszter.

Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködéssel megbízott tanács elnöke tegnap kijelentette, hogy átfogó terv készül a még szökésben levő hágai vádlottak letartóztatására, s ennek részleteiről tájékoztatni fogják Sergio Brammertz hágai főügyészt. Tisztában vannak azzal, mondta Ljajic, hogy Hollandia - amely úgymond, "belpolitikai okokból" gyakorlatilag megtorpedózta Szerbia integrálódását - csakis Mladic elfogását követően változtatja meg álláspontját. A srebrenicai vérengzéssel vádolt tábornok hollétéről továbbra sincs semmi hír.

(Magyar Hírlap)