Néhány fa is hatással van az egészségre
2008. november 10., 10:47
A zöldebb környezetben élő emberek közül sokkal kevesebben szenvednek szívproblémákkal és agyi keringési zavarral - állítja két skót egyetem.

A forgalmas belvárosok apró parkjai is megóvják a lakókat a stroke-tól és a szívbetegségektől azzal, hogy feltételezhetően oldják a mindennapi stresszt és sétára, kikapcsolódásra buzdítanak.

A The Lancet hasábjain megjelent egyetemi tanulmányból kiderült a városok zöldebb foltjai nemcsak szépek, de egészségmegőrzők is. Az ismert tény, hogy az emberek egészégét közvetlenül befolyásolja a jövedelmük és a szociális helyzetük. Most azonban az is kiderült, hogy azok a szegényebbek és rossz körülmények között élők, akik zöld parkok közelében laknak egészségesebbek, mint a betonrengetegben tengődők. Természetesen valaki minél közelebb él a természethez, minél több a zöld terület lakóhelye közelében, annál kevésbé veszélyeztetik a halálos kimenetelű betegségek.

A kutatók 366 ezer ember adatait vizsgálták meg, akik 2001 és 2005 között vesztették életüket. Kiderült, hogy csak a csupán néhány fából álló apró parkok is jótékony hatással voltak az egészségükre. Richard Mitchell a Glasgow Egyetem professzora és Frank Popham a St. Andrews Egyetem szakembere szerint kutatásuk bizonyítja, hogy az embereknek több és több zöld térre van szükségük. Más vizsgálatok is ezt igazolták, azok szerint ugyanis a zöld környezet jó hatással van a vérnyomásra, a stresszre és még a sebek gyorsabb gyógyulásában is segít. A két professzor most felhívást intézett a skót várostervezőknek, hogy térjenek el 30 éve bevett káros gyakorlatuktól és ne csökkentsék tovább az élőhelyeknél a zöld területeket, hanem éppen növeljék meg azokat.

(greenfo.hu)