Biztonságosabb játékokat akar az Európai Parlament
2008. november 10., 10:59
Korlátozná az allergén anyagok felhasználását, javítaná a piaci felügyeletet és szigorítaná a három éven aluliaknak szánt játékok gyártását az a játékbiztonságról szóló jelentés, amelyet csütörtökön egyhangúlag hagyott jóvá az Európai Parlament szakbizottsága.

Az elmúlt években rengeteg olyan új játék került az európai piacra, amelyek előállításához a gyártók teljesen új anyagokat használnak fel és új technológiákat is alkalmaznak. A Mattel tavalyi botránya - amikor az amerikai játékgyártó rövid idő leforgása alatt mintegy 21 millió, Kínában gyártott termékét kényszerült bevonni - is arra mutatott rá, hogy égető szükség van az immáron húszéves jogszabály felülvizsgálatára. Az EP belsőpiaci és fogyasztóvédelmi bizottsága csütörtökön egyhangúlag hagyta jóvá Marianne Thyssen (néppárti, belga) ezzel kapcsolatos jelentését.

A jogszabály a 14 éven aluli gyermekek részére játék közbeni használatra szánt vagy tervezett termékekre terjed ki; a dokumentum melléklete tételesen felsorolja, hogy melyek azok a termékek, amelyek az irányelv értelmében nem minősülnek játéknak. Ezek közé tartoznak például az ünnepségeken használatos dekorációk, a méretarányos modellek, illetve az ezek összeszereléséhez szükséges eszközök, a több mint 500 darabból álló puzzle-k, a tűzijátékok, a számítógépes játékok és ezek adathordozói, a sportfelszerelések. A képviselők ezt a listát még kiegészítették azokkal a gyerekkönyvekkel, melyek a papíron és a kartonon kívül semmilyen más hozzáadott elemet vagy tárgyat (például valamilyen műanyag játékot) nem tartalmaznak.

(bruxinfo.hu)