FIDESZ.HU > Hírek > Önkormányzat Nyomtatás
Ablak bezárása
Darabokban adogatják el az értékes metróingatlanokat
Már átvezették a földhivatalban a Welt-Stadt Immobilien Ingatlanberuházó Kft. (WSI) tulajdonbejegyzési kérelmét a BKV Stadionok állomásának épületére.
Létrehozva: 2008. november 12., 09:06 | Utoljára frissítve: 2008. november 12., 09:08

A Magyar Hírlap birtokába került dokumentum szerint a WSI a Hungária körút 46. szám alatti ingatlan egyhatodát szerezte meg a BKV-tól augusztus 24-én. Ekkor már hónapok óta érvényben volt a BKV és a szakszervezetek megállapodása, amely kimondta, hogy szeptember végéig nem értékesíthetnek ingatlanokat a szakszervezetek beleegyezése nélkül. Az érdekvédők levélben kérték az adásvétel semmissé nyilvánítását Kocsis István vezérigazgatótól. A Hírszerző információi szerint a BKV már 2006-ban előszerződést kötött a WSI-vel, amely egy plázával kombinált irodaházat építene. Eszerint az épület előtti parkoló eladását követő hatvan napon belül a WSI élhet az egész épületre vonatkozó elővásárlási jogával.

A Magyar Hírlap információi szerint a Szombathelyen bejegyzett WSI tulajdonosa egy ciprusi offshore cég, melynek ügyvezetője a Princess pékséget üzemeltető izraeli érdekeltségű társaságban tűnik fel.

A Princess-hálózattal való üzlet lehetősége nem lenne idegen a BKV-tól, hiszen annak mind a tizenhat látványpéksége (honlapjáról az adat) a budapesti metróvonalak állomásain található - az egyik a Stadionoknál. A WSI tulajdonosa a Limasszolban bejegyzett Top Imobile Limited, ügyvezetője Gag El Maikhael. A cégbírósági adatok szerint a Tel Aviv környéki tartózkodási hellyel rendelkező üzletember 1999-ben lett a Princess Pékséget működtető Isar 2000 Sütőipari, Gyártó Kft. ügyvezetője, mandátuma 2009 márciusáig tart. Lapunk érdeklődött efelől a Princessnél, de lapzártánkig nem kaptunk választ. A BKV szerint az eladás idén áprilisban történt, míg a szakszervezetekkel májusban egyeztek meg. A szakszervezetek ezt vitatják.

A WSI tulajdonszerzése kísértetiesen emlékeztet arra a történetre, ahogyan a BKV Fehér úti telepéből lehasítottak egy darabot. Az is a 2-es metró vonalához tartozik, remek a közlekedési kapcsolata, ugyanúgy pláza és irodaház építésére alkalmas. Mint ahogy arról lapunk beszámolt, a BKV Vasúti Járműjavító Kft. (VJSZ) 99 millió forintért adott el az Örs vezér terénél található metrótelepből egy kőbányai garzonba bejegyzett egyszemélyes társaságnak.

Az ingatlanra vonatkozó szabályozási tervet 2007. november 29-én hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés, egy hónap sem telt bele, az 5372 négyzetméteres területre kiírták a pályázatot. A vételár egymillió forinttal volt kevesebb annál az értékhatárnál, amelynél már a BKV igazgatótanácsának is jóvá kell hagynia a társaság vagyonában bekövetkező változást.

A vásárló Prófécia Kft. ügyvezető-tulajdonosáról, a jogi végzettségű Ruzsa Beatrixről tudható, hogy 2007 márciusában lett az előző évet 1,7 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel záró Centrál Mosodák Zrt. amerikai tulajdonosának képviselője. A Delaware államban bejegyzett Duke Warren LLC offshore cég ekkor vette át az üzemet a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Arago Zrt. portfólióját erősítő Knub Fuente Ingatlanforgalmazó Kft.-től.