De Blasio a pécsi vízmű-privatizációról
2008. november 14., 17:46
De Blasio Antonio fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő levélben indítványozta Tasnádi Péter pécsi polgármesternek, hogy egyelőre, Brüsszel jóváhagyásának hiányában, ne döntsenek a városi vízmű üzletrészének privatizációjáról.

Mint arról az EP-képviselő pénteken közleményében beszámolt, levelében tudatta a pécsi polgármesterrel, hogy a tervezett értékesítéssel kapcsolatban felmerült európai uniós jogi aggályok ügyében az Európai Bizottság szakértőjéhez fordult tájékoztatásul.

Az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának felelős osztályvezetője a kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a szóban forgó ISPA projektekre vonatkozó szerződés kimondja: a kedvezményezett fél minden privatizációs elképzelést köteles előzetesen egyeztetni az Európai Bizottsággal, és az értékesítés megvalósításához annak engedélyét kérni. Ha ez nem történik meg, az engedély nélküli privatizáció maga után vonhatja a teljes, már elnyert támogatási összeg visszavonását, amely veszélyeztetné a Pécsett már megvalósult projektek pénzügyi fenntarthatóságát is.

Fentiekre tekintettel De Blasio Antonio levelében indítványozta, hogy a jövő héten esedékes közgyűlés napirendjéről kerüljön le a PVVM Kft. üzletrészének értékesítése, és addig ne történjen döntés az ügyben, amíg az Európai Bizottság hozzájárulását a város nem kapja meg.

(MTI)