Az ázsiai barna felhő
2008. november 17., 11:41
A nagy ázsiai városok felett képződő barna felhő, mely a gyárak füstjének, a közlekedésből származó szennyezésnek és mindenfajta fosszilis tüzelőanyagból származó égésterméknek köszönhető, súlyosbítja a klímaváltozást. A jelenséget az ENSZ környezetvédelmi programjának november 13-i kiadványában is hangsúlyozták.

Ez a szennyező anyagokból álló, több, mint három kilométer vastag réteg többé-kevésbé összefüggően megtalálható az Arab-félszigettől Kínán át a Csendes óceán nyugati partjaiig, olvasható a Le Monde hasábjain. A szél által szállítva egy hét alatt akár a Föld felét is "végigutazhatják". A Himaláján is megtalálták a nyomait 5000 méter magasan, újabb magyarázatot adva a gleccserek gyorsuló olvadására.

A környezetvédelmi program fel akarja hívni a világ figyelmét erre a jelenségre, és remélik, hogy ez is bekerül az agendába. A helyzet hasonló Észak-Amerikában, Európában, Dél-Afrikában és az Amazonas felett is, de Ázsiában a legkomolyabb a probléma a gyorsan fejlődő gazdaság miatt.

Ennek a felhőnek köszönhetően sokkal kevesebb fény jut át, így a mezőgazdaság nehéz helyzetbe kerül. A fény mennyisége 10-25 százalékkal csökkent Karacsiban, Sanghai-ban, Pekingben és Újdelhiben. Ezek a felhők az esőket is befolyásolják, mivel tovább tartják magukban a nedvességet. Ezenkívül természetesen a levegő és az élet minőségét is rontja. A jelentés szerint ez a felhő Indiában és Kínában 340 ezer ember halálát okozhatja.

(kitekinto.hu)