Konferencia a dohányzás ellen
2008. november 18., 08:12
A dohánytermékek árának emelését, a zárt közterületi dohányzás teljes tilalmát és a nemdohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi elfogadását sürgették többek közt egy szombati konferencia résztvevői a november 20-i Ne gyújts rá! dohányzásellenes világnap alkalmából.

A leghatásosabb és leggyorsabb eredményhez vezető leszokást segítő eszköznek a dohánytermékek árának emelését és a passzív dohányzás visszaszorítását, azaz a zárt közterületi dohányzás teljes tiltását tartja az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány - hangsúlyozta a konferencián dr. Koós Tamás, a szervezet főmunkatársa. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy elmarad a dohánytermékek jövedéki adójának korábban tervezett jelentős emelése és érthetetlen, hogy a több éves egyeztetés után a nemdohányzók védelméről szóló törvény tervezetét a 80 százalékos lakossági támogatás ellenére nem tűzi napirendjére idén az Országgyűlés.

Magyarországon több mint 3 millió ember dohányzik, többségük függő, akik közül minden második ember a dohányzás miatt kialakuló betegségben veszíti életét. Évente közel 30 ezer, többségében hatvan évnél fiatalabb honfitársunk fizet az életével a káros szenvedélyért, míg 2300-an mások cigarettafüstje, azaz a passzív dohányzás következtében halnak meg. Ez több, mint duplája a közlekedési balesetben elhunytak számának - hangzottak el a riasztó adatok a Magyar Tüdőgyógyász és a Magyar Kardiológusok Társaság által szervezett konferencián.

A legfőbb halálozási okok közt van a szívinfarktus, a tüdőrák és a krónikus, obstruktív tüdőbetegség. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Magyar Kardiológusok Társasága több orvosi szakmai képviselőivel együtt egy megújított szakmai irányelv megalkotásával támogatja a naprakész és bizonyítottan hatásos leszokási módszerek elterjedését és megvalósítását. A legtöbb függő dohányosnál több módszer együttes alkalmazására is szükség lehet - emelte ki dr. Kovács Gábor, a Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.
Fontos tudni, hogy az utolsó szál cigaretta elszívása után szinte azonnal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, alacsonyabb lesz a vérnyomás, tágulnak az erek, javul a szervezet oxigénellátása. Egy éven belül felére csökken a szívinfarktus kockázata - mondta dr. Zámolyi Károly, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja.

(MNO)