FIDESZ.HU > Hírek > Európai Unió |
Nyomtatás Ablak bezárása |
EP: napi egy gyümölcs a gyermekek egészségéért
|
|
Az EP képviselők ma tárgyalnak az uniós iskolagyümölcs-programról. A mezőgazdasági szakbizottság javaslata szerint naponta adnának egy-egy gyümölcsöt a kisiskolások és az óvodások számára, hozzájárulva ezzel a fiatalok egészséges étkeztetéséhez. |
|
Létrehozva: 2008. november 18., 12:15 |
Szakértők szerint egy 11 év alatti gyermeknek legalább 400 gramm gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztania naponta., az EU?ban azonban ennél jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek a gyerekek. A túlsúlyos gyermekek száma a kontinensen egyre nő, a statisztikák szerint az unióban ma mintegy 22 millióan vannak, akik közül több mint 5 millióra tehető az elhízottak száma.
A magas zöldség- és gyümölcsfogyasztással nemcsak számos betegséget lehetne megelőzni, hanem a túlsúlyos állapotot is. Az étkezési szokások már gyermekkorban kialakulnak, és azok a gyermekek, akik megtanulják, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani, felnőttkorban is követni fogják az egészséges étrendet - olvasható a jelentésben. A konzultációra felkért Parlament ezért támogatja az Európai Bizottság javaslatát, amely biztosítaná, hogy a gyermekek az étkezés mellé rendszeresen gyümölcsöt is kapjanak az iskolában. A képviselők azonban néhány fontos változtatást is javasolnak.
Az Európai Bizottság 90 millió eurót szán az "iskolagyümölcs" programra 2009-ben és 2010-ben. Ebből azonban csak hetente egyszer jutna gyümölcs a gyermekeknek, és csak a 6 és 10 év közöttieknek. A szakbizottsági képviselők ezért 500 millió euróra emelnék a program költségvetését. Így - a szakbizottság szerint - lehetővé válna, hogy a gyermekek ne csak hetente egyszer, hanem minden nap kapjanak egy adag gyümölcsöt, és ne csak a kisiskolások, hanem az óvodás korúak is.
A mezőgazdasági szakbizottság szerint a programban csak az EU-ban termelt gyümölcsök vehetnének részt. Emellett ki kellene zárni a feldolgozott gyümölcsöket, mivel azok túl sok cukrot vagy zsírt tartalmazhatnak és egészségtelenek. A képviselők előnyben részesítenék a helyi termelőktől származó és szezonális gyümölcsöket, mely révén a gyermekek "megtanulnák az évszakok váltakozását" és "különböző ízeket fedezhetnének fel". Az iskolai friss gyümölcs programnak emellett - vélik a képviselők - növelnie kell a bioélelmiszerek és a biogazdálkodás ismertségét és népszerűségét is.