De Blasio Antonio az európai korrupciókról
2008. november 20., 13:04
De Blasio Antonio fideszes néppárti képviselő a mai napon az Európai Unió által nyújtott támogatások szigorúbb ellenőrzésével kapcsolatban felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

De Blasio Antonio beszédében rámutatott, hogy az a tény, hogy az Európai Számvevőszék immár tizennegyedik alkalommal nem fogadja el az Európai Unió költség-elszámolását, mindennél ékesszólóbban fejezi ki a helyzet súlyosságát, és tarthatatlan mivoltát. "Minthogy az EU-s pénzek felhasználása körül számtalan szabálytalanság és visszaélés történt, legfőbb ideje, hogy a kérdést komolyan vegyük, és a problémákra működő megoldást találjunk" - fogalmazott a fideszes néppárti képviselő.

Egy éves kemény munkát követően most a régi, majd tíz esztendős 1073/1999 számú rendelet felülvizsgálatának végére ért az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Ezután a Tanács feladata a következő lépést megtenni, és amilyen hamar csak lehet, egy közös álláspontot elfogadni a kérdésben.

A Költségvetés-ellenőrzési bizottság tagja elmondta: mivel az Európai Ügyészségi Hivatal létrehozatala késik, a legfontosabb most az Európai Csalás Elleni Hivatal függetlenségét és nyomozati hatáskörét megerősíteni és kibővíteni. Minthogy a szabálytalanságok negatív következményei évről-évre minden egyes szektorban növekedő tendenciát mutatnak, és az OLAF maga is évről-évre egyre több kivizsgálást kezdeményez saját jogán, a probléma súlyossága megkérdőjelezhetetlen.

A tárgyalt jelentés egy másik javaslata szerint a tagállamok közötti együttműködést is erősíteni kell. De Blasio Antonio néppárti európai parlamenti képviselő elodázhatatlannak nevezte az Európai Csalás Elleni Hivatal központi és tagállami szervei közötti kooperációt szabályozó jogi rendelkezések ilyen irányú módosítását.

A néppárti képviselő felszólalásában kiemelte: az egyetlen európai intézmény, amelynek valós eszközök állnak a rendelkezésére az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmére, az Európai Parlament. "Ha mi, európai parlamenti képviselők nem lépünk fel határozottan a korrupcióval és visszaélésekkel szemben, akkor senki más nem tudja megállítani a bűnözést" - fogalmazott De Blasio Antonio.

Záró gondoltként a fideszes néppárti képviselő rámutatott, hogy noha az európai országok a 2008. évi Nemzetközi Korrupciós Mutató alapján a legtisztább országoknak minősülnek, az újabb tanulmányok szerint ezek a jómódú országok gyakran folyamodnak tisztességtelen eszközökhöz a külhoni vagy tengerentúli üzletviteleik során. "Ezúton csatlakozom mindazokhoz, akik a kettős mércét elfogadhatatlannak találják" - zárta beszédét De Blasio Antonio.

(EPP-frakció sajtóosztálya)