Megnyitotta virtuális kapuit az Európai Digitális Könyvtár
2008. november 21., 11:08
Elindult az Europeana digitális könyvtár: mától néhány kattintás csupán és könnyedén hozzáférhetünk történelmi dokumentumokhoz, megcsodálhatjuk a legnagyobb európai múzeumok féltve őrzött műkincseit - köztük akár Leonardo vagy Picasso alkotásait - anélkül, hogy kimozdulnánk otthonról.

Az Európai Bizottság 2005-ben indított kezdeményezésének köszönhetően a kultúrára éhezők mától az EU 27 tagállamának nemzeti könyvtáraiból és kulturális intézményeiből származó több mint kétmillió könyvet, térképet, hangfelvételt, fényképet, archív dokumentumot, festményt és filmet érhetnek el a www.europeana.eu címen.

Az Europeana névre keresztelt multimédiás online könyvtár ingyenes és gyors hozzáférést biztosít az EU összes nyelvén Európa kulturális értékeinek digitalizált gyűjteményéhez.

Európa-szerte már eddig is több mint ezer kulturális szervezet járult hozzá az Europeana feltöltéséhez: a párizsi Louvre és az amszterdami Rijksmuseum a gyűjteményükből származó digitalizált festményekkel és műtárgyakkal, a franciaországi Institut National de l'Audiovisuel 80 000 darab, a XX. századot áttekintő filmfelvétellel gazdagította a digitális könyvtárat.

A digitalizálási és feltöltési nehézségek miatt minden igyekezet ellenére a különleges könyvtárban jelenleg még csupán a "közös európai kincsek" töredéke érhető el, a kitűzött célok szerint azonban 2010-re a könyvtár állománya akár tízezres nagyságúra is rúghat.

A Bizottság a következő két évben mintegy két millió eurót szán a webes könyvtár fejlesztésére, bővítésére, de nem zárkózik el a magánszféra bevonásától sem.

(euvonal)