Spórolós tanácsok
2008. november 24., 07:56
Évente lakásonként átlag 120 ezer forintot spórolhatunk energiatakarékossággal. Elég egy kis odafigyelés, pár apró trükk, és máris a fenntartható életmód útjára léptünk.

A háztartásokban elfogyasztott nyersanyagok, erőforrások, az energia mennyiségének csökkentésekor, az energiahordozók hatékonyságának növelésékor, nem feltétlenül kell költséges beruházásokkal megvalósítható energia megtakarításra gondolni. A legegyszerűbb, legkézenfekvőbb háztartási "trükkökkel" is jelentős költségmegtakarítást érhetünk el, ami egyben a környezet ügyét is szolgálja.

1. Fürdés helyett zuhanyozzunk. Amíg szappanozzuk magunkat, a csapot is elzárhatjuk.
2. Ne folyó víznél mossunk fogat. Csak használatkor nyissuk ki a csapot, vagy használjunk fogmosó poharat.
3. Rendszeresen ellenőrizzük csapjainkat, ezzel időben megszüntethetjük az esetleges csepegést, szivárgást.
4. Válasszunk egykaros keverőcsapokat.
5. Szereltessünk be víztakarékos WC-tartályt, vagy tegyünk egy téglát a tartályba.
6. Legyen optimális a mosó- és mosogatógép kihasználtsága.
7. Részesítsük előnyben a természetes fényt, csak ott világítsunk ahol szükséges.
8. A megfelelő falszín kiválasztása nagyban hozzájárulhat a lakás helyiségeinek világosságához.
9. A hagyományos izzókat cseréljük ki energiatakarékos kompakt fényforrásra.
10. Törekedjünk az egyénileg szabályozható fűtésre. Kb. 7%-ot takaríthatunk meg, ha 1 Cº-kal alacsonyabbra állítjuk a termosztátot.
11. Csak olyan mértékben és ott fűtsünk, amennyire és ahol szükség van rá.
12. Az ablakok szigetelése, nyílászárócsere, a hővédő tapéta és függönyök sokat javíthatnak a hőmegtartáson.
13. Válasszunk A++ minősítésű vagy Energy Star címkés háztartási gépet.
14. Ha mobiltelefonunk akkumulátora már feltöltődött, ne hagyjuk a mobiltelefont a töltőn.
15. Olvasszuk le a hűtőszekrényt/fagyasztót rendszeresen. Ezzel a felhasznált energia akár 30%-át is megspórolhatjuk.
16. Ha 5 percnél tovább nem használjuk az elektronikai berendezéseket, kapcsoljuk ki. Az elektromos berendezések készenléti üzemmódból eredő energiafogyasztása több mint 10%-ot jelenthet az éves villanyszámlában.

A fogyasztási szokásaink megváltoztatásával, tudatosabbá tételével is jelentős megtakarítást érhetünk el. A szelektív hulladékgyűjtéssel, az újrahasznosítással, a takarékos vízhasználattal, az energiatakarékos háztartási eszközök, a kevés áramot fogyasztó számítógépek használatával, az átgondolt autóhasználattal energiát takarítunk meg, és aktívan részt veszünk a negatív környezeti hatások csökkentésében.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a lakásunk nyersanyag és energiafelhasználását nagymértékben csökkenthetjük a háztartási gépeink kapacitásának maximális kihasználásával, fűtési, szellőztetési és árnyékolási szokásaink pozitív irányú megváltoztatásával, energiatakarékos és hatékony lakás megvilágítás alkalmazásával valamint a felesleges energiafogyasztást eredményező készenléti állapotú készülékek kikapcsolásával. Ezzel évente akár 120.000,- Ft is megtakarítható.

A Green Capital Zrt. ajánlásainak alkalmazásával a háztartási energiafelhasználás csökkentésével egy átlagos család jelentős költségeket takaríthat meg:

1. Egy átlagos háztartás éves áramfogyasztása: 4.430 kWh, ez 189.354,- Ft

Amennyiben A++ kategóriás hűtőszekrényt, mosógépet vásárolunk, akkor a fogyasztásunk 35% -kal csökkenthető. Az energiatakarékos izzók 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak. Az elektromos berendezések használaton kívüli kikapcsolásával éves szinten 10%-ot takaríthatunk meg.
Az átlagos megtakarítás az áramfogyasztásnál 40%, azaz 113.600,- Ft.

2. Egy átlagos háztartás éves vízfogyasztása: 102 m³, ez 20.379,- Ft

Fürdés 75-95 liter/nap
Zuhanyozás 20-40 liter/nap
Vízöblítés 11-26 liter/nap
Mosogatás 40 liter/nap
Mosógép 120 liter/nap

Amennyiben a fürdés helyett a zuhanyozást választjuk, optimálisan használjuk a mosógépet, mosogatógépet, ha szabályozható WC tartályt szereltetünk fel, akkor éves szinten 20% -kal kevesebb vizet használunk el.

Az átlagos megtakarítás a vízfogyasztás esetén 20%, azaz 4000,- Ft.

3. Egy átlagos háztartás fűtési szezon alatti energiafelhasználása

• egy nem felújított 50m² lakás esetén: 7.650 kWh
• hőszigetelt régi lakásban: 6.750kWh
• hőszigetelt újépítésű lakásban: 4.500kWh

Ez fűtési módonként eltérő költséget jelent:
• Villanyfűtés ára: 318.000,- Ft
• Távfűtés esetén: 210.000,- Ft
• Ha a fűtésünk egyénileg szabályozható, akkor 7%-kal kevesebb a fűtési szezon költsége: 195.300,- Ft.
• Gázfűtés ára régi radiátorok használata esetén: 101.200,- Ft
• Kondenzációs gázkazán (cirkófűtés): 67.200,- Ft
• Hőszivattyú alkalmazása: 64.000,- Ft
• Széntüzelésű lakásban: 57.000,- Ft
• Fatüzelés mellett: 49.000,- Ft

Összességében:
• Egy átlagos, 50m² lakásban élő család energia és víz költségei egy évben - mindenfajta takarékosság és energiabarát megoldások nélkül: 420.000,- Ft lehet.
• Ha ugyan ez az 50m² -en élő család törekszik az energiatakarékosságra és ennek érdekében még felújításokat is végez, akkor az éves energiaköltsége: 300.600,- Ft-ra csökkenhet.

Az átlag lakásonkénti összes megtakarítás éves szinten mintegy legalább 120.000,- Ft.

(greenfo.hu)