Tovább kell majd dolgoznunk a nyugdíjért
2008. november 24., 14:35
Az Európai Bizottság mai (november 24.) jelentése szerint a 60 év fölötti munkavállalók aránya még mindig a Lisszaboni Növekedési- és Munkatervben (Lissabon Growth and Jobs Agenda) meghatározott szint alatt van. Azonban az új évezred első évtizedében jelentős növekedést tapasztaltak.

A kétévente egyszer megrendezésre kerülő Európai Népesedési Fórum november 23-24-én ülésezik. Középpontban az aktuális demográfiai fejlemények állnak. A népesedési kihívások megoldására életre hívott politikák Uniós hatékonyságát is ismertetik

A jelentés nagyjából megerősíti azt, amit már eddig is tudtak. A 'baby-boom' generáció lassan nyugdíjba vonul és így a dolgozó-nyugdíjas európai egyensúly felborul.

A válság eljövetelét megjósoló hangok most még inkább felerősödnek. Az elmúlt évtizedben a 60 éves korukat betöltött munkavállalók száma Európában évente másfélmillióval nőtt. A következő 25 évben pedig évi kétmillióra emelkedik majd. A dolgozó korú népesség növekedése évről-évre csökken és egy évtizeden belül megállhat.

A jelentés azonban tartalmaz egy reménykeltő megjegyzést: Európában 2000 óta növekszik a hatvan év fölötti munkavállalók aránya, bár még mindig nem éri el a Lisszabonban célul kitűzött szintet.

A 2007-es adatok szerint a 60 évnél idősebb férfiak 50 százaléka, a nőknek pedig 40 százaléka állt alkalmazásban. Utóbbiak aránya még mindig nem éri el a 2010-re vonatkozó 50 százalékos szintet, azonban a növekvő számok bizakodásra adnak okot. A jelentés következtetése szerint az 1990-es évek korai nyugdíjba vonulási szokása visszaszorult és az öregedő 'baby boom' generáció nagyban hozzájárulhat a gazdasági stabilitáshoz, ha továbbra is alkalmazásban marad.

A jelentés alapján elmondható, hogy az európai családminta változóban van. Az emberek később házasodnak, növekszik a válások száma és a nemzetek közötti vegyes házasságok népesedési szempontból kiemelt fontosságúvá váltak.

Az Eurobarometer egyik közvéleménykutatása a várható élettartammal kapcsolatban megállapította, hogy a kelet-nyugati megosztottság még mindig megvan.

A nagyobb különbséget a férfiak élettartama között tapasztalták. Ők várhatóan 65-70 éves korukig élnek nyolc közép- és kelet-európai állam adatai szerint. Az EU-15 átlaga 76 év fölött van.

(euractiv.hu)