Elfogadták a 2009-es költségvetés-tervezetet
2008. november 25., 13:29
A tagállamok gazdasági- és pénzügyminisztereiből álló Gazdasági- és Pénzügyek Tanácsa és az Európai Parlament pénteken (2008. november 21.) egyhangúlag elfogadta a 2009-es költségvetés tervezetét.

A Tanácsban elnöklő francia költségvetési, közkiadási és közszolgálati miniszter, Eric Woerth üdvözölte a döntést, mely szerinte a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági körülmények között elősegítheti a növekedést és a versenyképesség fokozását, valamint előmozdíthatja az unión belüli kohéziót és a harmadik országokkal való együttműködést is.

A költségvetés-tervezet szerint a kötelezettségvállalások 133,7 milliárd eurót, a kifizetések pedig 116,1 milliárdot tennének ki, melyből az unió fő prioritásait élvező területeket, a természeti erőforrások megőrzését és kezelését, a kohéziót, a versenyképességet és az EU külső akcióit is finanszíroznák.

A Tanács és a Parlament megállapodott, hogy egymilliárd eurót fordítanak az élelmiszeripar megsegítésére, ezzel is jelezve, hogy az unió elkötelezett a fejlődő országok mezőgazdaságának - elsősorban az élelmiszerhiánytól leginkább szenvedő, legszegényebb (zömmel afrikai) országok - megsegítésére.

A végleges jövő évi költségvetést a Parlament fogadja el decemberi plenáris ülésén, Strasbourgban.

(euvonal)