EU-segély a legszegényebb farmerek javára
2008. november 25., 14:11
A fejlődő országokkal foglalkozó NGO-k, mint például az Oxfam, nagy örömmel fogadták az EU gazdasági minisztereinek és képviselőinek november 21-i egyezményét, amely 1 milliárd euró értékben biztosít támogatást a világ legszegényebb farmerjeinek. Ugyanakkor felhívták az Unió figyelmét, hogy elengedhetetlen azon problémák orvoslása, amelyek az élelmiszerválságot okozzák.

A megegyezés értelmében az Unió 1 milliárd eurót fordít segélyezésre a következő három évben, szemben Barroso eredeti kétéves javaslatával. A támogatás összege három forrásból származik:

- 420 millió euró az EU rugalmassági eszközeiből,
- 240 millió euró a vészhelyzetekre biztosított alapból és
- 240 millió euró a fejlődési alapokból.

A segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó nemzetközi ügynökség, az Oxfam azonban elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az EU-nak öt hónapjába telt, míg az egyezményt tető alá hozta, majd felszólította a kormányokat, hogy mielőbb valósítsák meg az Unió ez ügyben adott utasításait. Az Oxfam bízik benne, hogy a támogatás "hatalmas segítség lesz azok számára, akiket a legsúlyosabban érint az élelmiszerválság".

A szervezet ugyanakkor kijelentette, az 1 milliárd eurós felajánlásnak mindössze kétharmada "friss pénz", a maradék ugyanis a már létező keretből származik. Az NGO-k attól tartanak, hogy az uniós tagállamok, a jelenlegi pénzügyi válságra hivatkozva, egyszerűen a saját nemzeti költségvetéseikből utalnak át eredetileg is erre a célra szánt pénzeket.

"Az effajta könyvelési trükkök aligha segítenek a fejlődő országok szegény farmerein" - írta az Irish Times.

Az Oxfam és hasonló szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy egy újabb élelmiszerválság fenyeget, amennyiben az európai és más gazdag országok továbbra sem tesznek semmit a válságot okozó problémák felszámolásáért, mint például az egyenlőtlen kereskedelmi szabályok, a mezőgazdasági beruházások hiánya, a rossz bioüzemanyagok és klímaváltozással foglalkozó programok.

A támogatásokról szóló intézményközi egyezményt az Európai Parlamentnek még hivatalosan is el kell fogadnia a következő, december 16-i plenáris ülésén.