Öregedő Európa - elkerülhetetlen nyugdíjreform?
2008. november 25., 15:31
Több és biztosabb munkahelyet teremtene, valamint magánnyugdíjjal egészítené ki az állami nyugdíjat az EP. Jelenleg minden öt emberből egy nem dolgozik, 2030‑ban becslések szerint ez az arány három az egyhez lesz majd. A parlament mindenki számára méltó nyugdíjat, a dolgozni vágyó nyugdíjasoknak pedig munkalehetőségeket biztosítatna.

2050-re Európa népessége lecsökken és jelentős mértékben idősebb lesz - áll a Gabriele Stauner (néppárti, német) a múlt csütörtökön nagy többséggel elfogadott véleményadó jelentésében. A munkaképes korúak száma 20 százalékkal lesz alacsonyabb, 2030-ban minden három emberből egy nem dolgozik majd. Az elöregedő népesség a legtöbb tagállamban növelni fogja a közkiadásokat - elsősorban a nyugdíj, az egészségügyi ellátás és a hosszú távú gondozási kiadások terén - és egyre súlyosabb teherként nehezedik az aktív munkaerő vállára.

55 és 65 közötti nők, idősek, fogyatékosok

Az EP szerint a tagállamoknak "még több embert kell megtartaniuk a minőségi, biztonságos és kötelező társadalombiztosítás által fedezett foglalkoztatásban, elősegítve ezzel a növekedést és a munkahelyteremtést". A magasabb munkaerőpiaci részvételt különösen az 55 és 65 év közötti nők esetében kell fokozni, akiknek a foglalkoztatása jelenleg jelentős mértékben alacsonyabb - emelik ki a képviselők.

Csökkenteni kell a munkanélküliséget, és - képzéssel, átképzéssel - növelni a foglalkoztatottságot az olyan, például fogyatékkal élő személyek, nők és időskorúak körében is, akik "nagy munkaerő-potenciállal rendelkeznek" - írja a jelentés. A parlament felszólítja például a tagállamokat, hogy biztosítsák a lehetőséget az idősek számára, hogy "önkéntesen folytathassák a munkát a nyugdíjba vonulás után is".

Határozatlan idejű szerződések

A képviselők a munkaerő-piaci diszkrimináció megszüntetését sürgetik, valamint úgy vélik, "az EU munkajogának meg kell erősítenie a határozatlan időre szóló munkaszerződéseket mint a foglalkoztatás domináns formáját".

A munkaképes korú és magasan képzett migráns munkavállalók számára az EP gyors bevándorlást ígérő, proaktívabb politikát szeretne, és elősegítené a migránsok jobb munkaerőpiaci és társadalmi integrálását. "A bevándorlók a társadalombiztosítási rendszer jobb egyensúlyát szolgálhatják, amennyiben jogszerűen foglalkoztatják őket" - írja a jelentés.

A nyugdíjbizonytalanság ellen

A szöveg szerint "az állami nyugdíjkiadások növekedése miatt a jövőben kiegészítő rendszereket is kell használni". A magánnyugdíj-rendszerbe pedig "be lehetne vonni a munkáltatók, illetve egyéb kollektív szervezetek és egyesületek által fizetett, vagy egyéni megtakarításokon alapuló nyugdíjakat is" - érvelnek a képviselők.

A parlament szerint "védeni kell az állampolgárok méltóságteljes életet biztosító nyugdíjhoz való jogát", a nyugdíjbizonytalanság elkerülése érdekében pedig tudatosítani kell a felnőttek - különösen a fiatalabbak - körében a nyugdíjalapok létrehozásának szükségességét.

(europarl.europa.eu)