Svájc is csatlakozik a schengeni-övezethez
2008. december 2., 09:42
Svájc hivatalosan is bejelentette, hogy december 12-étől csatlakozik a schengeni tagállamokhoz. Ez azt jelenti, hogy jövő péntektől a svájci határokon megszűnik az utasok ellenőrzése, a repülőtereken azonban csak jövőre egyszerűsödik a belépés.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az utazóknak azonban a határvizsgálat megszűnése után is szükségük lesz az érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra. A 14 éven aluli fiataloknak - mivel nekik még nincs személyigazolványuk - továbbra is önálló útlevelet kell magukkal vinniük.

A változtatások ellenére a határon a jövőben is ellenőrzik az árukat, mivel Svájc sem az EU-nak, sem az EU vámuniónak nem tagja. A vámvizsgálat során biztonsági okokból bármikor elrendelhetik a személyek ellenőrzését is. A svájci hatóságok az országon belül bármikor ellenőrizhetik, hogy a külföldi rendelkezik-e a beutazás és a tartózkodás előírt feltételeivel, például az ottléthez szükséges anyagi fedezettel.

A Külügyminisztérium felhívja az utazók figyelmét, hogy a 90 napot meghaladó tartózkodás, illetve a munkavállalás feltételei Svájc schengeni csatlakozása után sem módosulnak. Ezekről részletes információt a Külügyminisztérium honlapjáról kaphatnak.

A schengeni térségben szigetet képez a Liechtensteini Nagyhercegség, amely továbbra sem részese a Schengeni Szerződésnek, de várhatóan 2009 novemberében csatlakozik. Határai úgynevezett schengeni külső határnak minősülnek. Ezért ezeken a határszakaszokon ellenőrzést vezetnek be, kamerákat szerelnek fel, és gyakoribbá teszik az ellenőrzéseket is. A repülőtereken 2009. március 27-től lép életbe az új szabály.

(hirtv.hu)