Az adóreform a CDU választási programjának prioritása
2008. december 2., 10:15
A Fidesz delegációjának képviseletében Barsiné Pataky Etelka részt vett a CDU 22. kongresszusán hétfőn Stuttgartban. A kongresszuson Angela Merkel kancellár asszony bemutatta azokat a törekvéseket, amelyeket a jelenlegi gazdasági krízisben képvisel a CDU.

A kancellár rámutatott arra, hogy szociális piacgazdaság Németországban mára bizonyította, hogy a legsikeresebb gazdasági modellről van szó. A válságban célszerű lenne tehát, hogy ez a made-in-Germany gazdasági modell Európa-szerte minél szélesebb körben további sikereket hozzon, és mint európai modellt globálisan is minél többen átvegyék. Barsiné a kongresszust követően aláhúzta, hogy a szociális piacgazdaság a Fidesz által képviselt gazdaságpolitika egyik kiemelt eleme, és üdvözölte, hogy ez különös hangsúlyt kap a CDU programjában is.

Angela Merkel hivatkozott arra is, hogy Európa sikereket ért el, amikor a szén- és acélközösséget létrehozta, amikor megalkotta a közös piacot, amikor a közös valutát elindította, vagy amikor a stabilitási paktumot megkötötte. Mindezekre tekintettel bízik abban, hogy globális szinten is eredményeket mutat majd fel Európa. Így válhat meghatározóvá a mostani kontroll nélküli globális gazdaság helyett egy széles értelemben elterjedt szociális piacgazdaság.

A kongresszuson Merkel bejelentette, hogy a CDU jövő évi választási programjának egyik fő eleme az adóreform lesz, amelynek mottója: "több nettót a bruttóból." Németország célja, hogy ne az adósságállományát növelje, ne kölcsönökből éljen, éppen ellenkezőleg, le akarja építeni azokat. Rámutatott arra, hogy a világháború után Németország képes volt arra, hogy húsz év alatt egy virágzó gazdaságot építsen fel, anélkül, hogy adósságot halmozott volna fel.

Barsiné Pataky Etelka a CDU 22. kongresszusa alkalmával megbeszélést folytatott Peter Hintzével, a német gazdasági minisztérium államtitkárával és Dr. Andreas Schockenhoff-fal, CDU frakcióalelnökével az Európai Bizottság új válságkezelő gazdasági csomagjáról.

(fidesz.hu)