Újra gyorsul az őserdőirtás Dél-Amerikában
2008. december 2., 14:20
Az élelmiszerárak emelkedése miatt gyorsult be az Amazonas vidékén az erdőirtás. Az illetékesek szerint lehetne ennél sokkal rosszabb is.

Négy éve először növekedett az Amazonas-menti őserdő irtásának üteme. A brazil hatóságok 2005 óta minden évben büszkén jelentik, hogy az illegális fakitermelés elleni akciókkal és a mezőgazdaság szabályozásával egyre inkább visszaszorítják a Föld legnagyobb esőerdejének pusztítását. Idén ez a folyamat a megfordult: a műholdas képek alapján tavaly az őserdőből kiirtott területet közel 12 ezer négyzetkilométerre becsülik (ez nagyjából Pest megye kétszerese), ami négy százalékkal nagyobb, mint a tavaly kipusztított terület.

A jelenség hátterében a szakértők [1] az élelmiszerár-robbanást, és a gazdasági válságot látják. Főleg a marhahús és a szója árának emelkedése készteti arra a farmereket, hogy minden tiltás ellenére erdőirtással jussanak új termőföldhöz, illetve legelőhöz az állatok számára. Pesszimista jóslatok néhány hónapja még 30-40 százalékosra becsülték az erdőirtás növekedésének ütemét.

A brazil kormány újabb rendőrségi akciókkal próbálja az erdőirtást csökkenteni, illetve hosszú távon a nullára szorítani az Amazonas vidékének további pusztítását, és azt mondják, a négyszázalékos növekedés tulajdonképpen jó hír, mert mindenki sokkal rosszabbra számított.

(index.hu)