Recesszióba süllyedt az euróövezet gazdasága
2008. december 3., 11:42
Még sose voltak ilyen alacsonyak az euróövezeti szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatói. Nőtt a munkanélküliség, csökkent a gazdasági teljesítmény és lassult a GDP-növekedése. A Reuters adatai alapján ez recessziót jelent az euróövezetben.

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters-kezelte beszerzőmenedzser-mutatója novemberre 42,5 pontra, a felmérés 1998. júliusi kezdete óta a legalacsonyabbra esett az októberi 45,8 pontról, közölték szerdán végleges becslésként. A november 21-én megjelent előzetes becslés 43,3 pontra szólt, előzőleg az elemzők átlagosan 45,3 pontot valószínűsítettek novemberről.

Novemberben a mutató hatodik hónapja jelezte - 50 pont alatti értékekkel -, hogy a teljesítmény csökken az előző hónaphoz képest, méghozzá gyorsuló ütemben. Novemberben már akkorát esett a teljesítmény egyik hónapról a másikra, mint még soha a felmérés történetében. Együtt a feldolgozóipari mutató szintén rekord ütemű romlásával, a gazdasági helyzetnek ezek a jelzőszámai megerősítik a piaci várakozást, hogy az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön újabb kamatcsökkentésről határoz majd, miután októberben és novemberben fél-fél százalékponttal 3,25 százalékra csökkentette alapkamatát. A csökkentést a gazdaság állapota, avagy a gazdaság állapotát érő, hovatovább önmagukat megvalósító jóslatok és aggodalmak szükségessé, az infláció alakulása pedig lehetővé teszi: az infláció gyorsan közelít az EKB legföljebb 2 százalékos céljához.

Az euróövezetben novemberben átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly novemberben, jelentették az EU statisztikai hivatalában a múlt hét végén előzetes becslésként. Novemberben a legnagyobb ütemben csökkent a tizenkét havi infláció a közös statisztika 1997-es kezdete óta. Októberben 3,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Ellenben a munkanélküliség már októberben 7,7 százalékra nőtt az euróövezetben a szeptemberi 7,5 százalékról, jelentették szintén a múlt hét végén. Az euróövezeti szolgáltatásokban az új megrendelések és a teljesítendő megrendelések részmutatója is rekord mélységbe esett novemberben, ami a jövőre nézve is vészjósló.

A német szolgáltatások Reuters kezelte beszerzőmenedzser-mutatója novemberre 45,1 pontra, több mint ötéves mélypontra csökkent az októberi 48,3 pontról, a franciáé a több mint tíz éve kezdődött felméréssorozatban eddig nem látott, rekord mélységbe: 46,2 pontra 46,6 pontról, az olaszé 39,5 pontos, szintén rekordmélységbe 45,7 pontról. Németországban októberben, Franciaországban júniusban, Olaszországban kora tavasszal kezdődött a szolgáltatások teljesítményének visszaesése havi összehasonlításban. Spanyolországban a legrosszabb a helyzet, a mutató 28,2 pontra, szintén rekord mélységbe süllyedt az októberi 32,2 pontról.

Az euróövezeti feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója, amint hétfőn végleges becslésként közölték, novemberre 35,6 pontra esett az októberi 41,1 pontról. Novemberre az előzetes becslés 36,2 pontra szólt. Novemberben a mutató újabb rekord mélységbe süllyedt a felmérés tizenegy és fél éves történetében, hatodik hónapja volt 50 pont alatt - vagyis jelzett visszaesést az előző hónaphoz képest -, és a feldolgozóipari termelés 8 százalékos visszaesését valószínűsítette tavaly novemberhez képest.
Az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, az EU statisztikai hivatalának előzetes becslése szerint. A második negyedben is 0,2 százalékos visszaesést mértek az előző negyedévhez képest. Két egymást követő negyedévi visszaesés recessziót jelent, ilyen először fordult elő az 1999-ben alakult euróövezet történetében.
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezet átlagos GDP-növekedése 0,7 százalékosra lassult a második negyedévi 1,4 százalékról. Az Európai Bizottság november elején 1,2 százalékos gazdasági növekedést jósolt az euróövezetnek erre az évre a tavasszal valószínűsített 1,7 százalék helyett, a jövőre 0,1 százalékot a tavasszal jelzett 1,5 százalék helyett. Most 0,9 százalékos GDP-növekedést vár 2010-ben.

Az igen szerényen növekvő lakossági fogyasztás a korábbi fellendülés idején sem volt számottevő táplálója a gazdasági növekedésnek az euróövezetben, és a mostani visszaesés is inkább abból származhat, hogy a vállalatok visszafogják beruházásaikat, tetézve a lakossági keresletcsökkenést. Egyes vállalatvezetők szerint erre nincs igazán ok, de néhány bizakodó hang nem változtat az általános pesszimizmuson.

(mno.hu)