"Bezöldül" a Siemens
2008. december 3., 13:05
A Siemens a 2008-as pénzügyi évben 19 milliárd euróra növeli környezeti portfóliójának forgalmát. Az ügyfelek szén-dioxid-kibocsátása 148 millió tonnával mérséklődik.

A 2008-as pénzügyi évben a Siemens vállalatnak közel 19 milliárd euró forgalma származott azokból a termékekből és megoldásokból, amelyek a cég környezeti portfoliójába tartoznak. Ebben az esztendőben a termékkínálat elsősorban a szélparkok számára szállított egységekkel bővült.

"Az egész világon nekünk van a legátfogóbb környezeti portfóliónk. Örömmel készülök arra, hogy e terület marketingjét erősítsem a szektorok együttműködésével" - mondta Barbara Kux, a Siemens fenntartható fejlődéssel foglalkozó vezető tisztviselője, egyben a vállalat igazgatósági tagja.

A 2008-as pénzügyi évben a vállalat környezeti portfóliójából származó termékek és megoldások újabb mintegy 34 millió tonnával csökkentették a Siemens ügyfeleinek szén-dioxid-kibocsátását.

Az előző években telepített termékekkel és megoldásokkal együtt a kibocsátás nagyjából 148 millió tonnával mérséklődött - ez három óriásváros, New York, London és Hongkong együttes évi kibocsátásának felel meg. 2011-re az éves szén-dioxid-megtakarítás várhatóan mintegy 275 millió tonnát tesz majd ki összesen, ami hat nagyváros - London, New York, Tokió, Szingapúr, Hongkong és Róma - jelenlegi kibocsátásának felel meg.

A szélenergia különösen masszív növekedést mutatott fel. Pusztán a 2008-as pénzügyi évben az Energia vállalati szektor 560 új szélturbinát szerelt fel, összesen 1200 megawatt teljesítménnyel, ami a már telepített parkok kapacitását közel húsz százalékkal, 7200 megawattra növelte.

A flotta jelenleg évente mintegy 10 millió tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A Malmö és Koppenhága közötti Öresund tengerszorosban található Lillgrund szélpark például hivatalosan idén júniusban kezdte meg működését. Ez Svédország legnagyobb partközeli szélparkja.

(vg.hu)