Szén-dioxid-kvóta: 13 milliárdot kaszálhatott a kormány
2008. december 7., 22:36
13 milliárd forintot, de akár ennek dupláját is kasszírozhatta a Gyurcsány-kormány a szén-dioxid-kvóták áruba bocsátása óta. Magyarország szeptemberben 2 millió egységet adott el Belgiumnak, novemberben pedig 6 milliót Spanyolországnak. Gyurcsány személyesen is érintett az eladásban a Motimon keresztül.

Az árakat a magyar kormány nem közölte, a Gyurcsány-kabinet ugyanis még idén további kvótákat értékesítene. Szlovákia egy hasonló üzlet alkalmával 6 eurót kapott 1 egységért. A karbonpiac legfőbb információs forrásának tekinthető brit Point Carbon intézet szerint Magyarország szeptemberben 14-15 euróért kínált 1 egységnyi kvótát. Az Európai Unió azonban újraosztaná a kvótákat, mégpedig a régi tagállamok számára előnyösebb 2005-ös adatokat figyelembe véve. Gyurcsány Ferenc a kelet-közép-európai országok és a soros uniós elnök gdanski találkozóján tisztességtelennek nevezte a tervet.

Elismerték, hogy magasabb keretet kapott a Motim

Gyurcsány Ferenc egyébként az érdekeltségi körébe tartozó Motim Rt.-n keresztül személyesen is érdekelt a szén-dioxid-kvóták leosztásában. A magyar kormány 2005-től 2007-ig 213 létesítmény között mintegy 31 milliárd tonnának megfelelő kvóta-mennyiséget osztott ki. Nemrég a parlamentben a környezetvédelmi miniszter, Szabó Imre is elismerte, hogy a Motim Rt. az indokoltnál magasabb keretet kapott. Elmondása szerint azért, mert a hazai cégek kvótáit - hitelesített adatok hiányában - a múltbéli termelési adatok alapján határozták meg. A fölösleges kvóta-mennyiséget a cégek szabadon értékesíthették. A Motimnak sajtóhírek szerint 80 millió forintos bevétele volt ebből.

(hirtv.hu)