Glattfelder: Diszkriminatív az uniós búzaintervenciós rend
2008. december 10., 18:36
Felszólította a magyar kormányt szerdán Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő, hogy "haladéktalanul támadja meg az Európai Bíróság előtt az állapotfelmérésről szóló uniós jogszabályt, mivel a búza intervenciós árára vonatkozó rendelkezések diszkriminatívak, és ezért az uniós jog alapelveivel ütköznek".

Brüsszelben kiadott közleményében a képviselő emlékeztetett arra: a magyar néppárti EP-delegáció (Fidesz, MDF, KDNP) kezdettől fogva ellenezte az EU közös agrárpolitikájának újabb reformját, az úgynevezett állapotfelmérést. Az utóbbi nyomán novemberben hozott döntések értelmében az Európai Bizottság a búza esetében felfüggesztheti az intervenciót, amennyiben a franciaországi roueni kikötői ár meghaladja az intervenciós árat.

"Az intervenciós árképzés megváltoztatása nemcsak hátrányos számunkra, hanem uniós jogi alapelvekbe is ütközik, mert diszkriminatív" - szögezte le Glattfelder Béla. Az intervenciónak a roueni árhoz kötése esetén ugyanis a Rouentól való távolsággal arányosan csökken a gazdák jövedelme.

(MTI)