Az EU Izland tagsági kérelmére számít jövőre
2008. december 11., 13:18
Az Európai Unió számít arra az eshetőségre, hogy a jövő év elején Izland csatlakozási kérelmet ad be - közölte csütörtökön Brüsszelben Olli Rehn, az EU bővítési biztosa.

Megfogalmazása szerint az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság "lelkileg felkészül" egy ilyen fejleményre. Mint hozzátette, Izland maga dönti el, mikor tesz meg ilyen lépést, de most "egyértelműen mozgás tapasztalható" Izlandon ebben a tekintetben.

Geir Haarde izlandi miniszterelnök szombaton úgy nyilatkozott, hogy válság sújtotta országa megfelelő feltételek megléte esetén EU-csatlakozási tárgyalásokba kezdhet. Haarde korábban az izlandi EU-tagság makacs ellenzőjének számított, de álláspontja sokat szelídült azóta, hogy októberben minden korábbinál súlyosabb pénzügyi krízis sújtotta az atlanti-óceáni szigetországot. A kormányfő november közepén bejelentette, hogy bizottság alakul az uniós csatlakozás kérdéskörének tanulmányozására. A kormányzó párt pedig a korábban tervezett 2009 októberéről januárra előre hozza azon konferenciáját, amelyen az EU-belépés kérdéséről akarnak dönteni.

Izland eddig azért ódzkodott az EU-tagságtól, mert úgy vélte, tagság esetén függetlenségéből és hatalmas halászati bevételeiből túl sokat kellene megosztania az uniós partnerországokkal. Ám az euró bevezetésének gondolata mindig is kedves volt Izland számára. Egyszer fel is vetették José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, hogy átvennék a közös fizetőeszközt, de EU-csatlakozás nélkül, mire kerek-perec visszautasítást kellett elkönyvelniük. Most azonban a pénzügyi válság megmutatta, hogy egy kis ország nagyobb biztonságban érezheti magát az euró oltalmazó árnyékában.

A fejlettségi szintet tekintve egyébként a szigetország alighanem könnyen teljesíteni tudná a csatlakozási kritériumokat, az unióban érvényes jog nagy részét már Izlandon is bevezették.

(MTI)