Brit igen az atomenergiára
2008. december 15., 09:55
A britek többsége támogatja az atomenergiát, mint egy kiegyensúlyozott energiamix részét - mutatta ki a most elvégzett országos közvélemény-kutatás eredménye.

A brit iparszövetség (NIA) által rendelt és az Ipsos MORI által végzett felmérés szerint 2002, az ilyen típusú kutatások megkezdése óta a legalacsonyabb az atomenergia ellenzőinek száma. A főbb eredmények:

- a válaszadók 65%-a támogatja az atomenergiát a kiegyensúlyozott energiakoktél részeként (10% ellenzi);
- 44% egyetért a meglévő atomerőművek újra cserélésével, 19% ellenezné (a legalacsonyabb szám a kutatások kezdete óta);
- 40% támogatná a nukleáris energia növekvő szerepét a brit energiakoktélban, és csak 24% ellenezné ezt a növekedést (2005 óta ez 16 százalékpontos csökkenés).

A polgári nukleáris ipar képviselő szervezete, a NIA szerint a nukleáris energia támogatottsága az Egyesült Királyságban tízéves csúcson van. A legtámogatóbb az észak-nyugati országrész, ennek oka valószínűleg a várt gazdasági előnyök. Skócia és Yorkshire a legkevésbé támogatóak, de még mindig pozitívak.

(kitekinto.hu)