Francia félévértékelő az EP-ben
2008. december 17., 14:03
Nicolas Sarkozy, a leköszönő uniós elnök Franciaország államfője tegnap (2008. december 16.) az EP plenárisán számolt be a francia félév eredményeiről. A képviselők a hétvégi uniós csúcs kiemelt témáiról - a gazdasági válság uniós kezeléséről, az éghajlatváltozás elleni küzdelemről és a Lisszaboni Szerződés jövőjéről - is vitáztak.

"Két meggyőződésre próbálta alapozni féléves elnökségét Franciaország" - mondta beszédében Nicolas Sarkozy az EP plenáris ülésén - "arra, hogy a világnak egy erős Európára van szüksége", "Európa pedig csak akkor lehet erős, ha egységes, gondolkodik, és megvannak a válaszai a problémákra".

Külpolitika

A grúz válság kapcsán ezért az elnökség azt akarta elérni - mondta az államfő -, hogy Európa vállalja a felelősséget a megoldásban, és ne a Boszniában történtek ismétlődjenek meg, ahol az USA közvetített, Európa pedig csak követte.

Sarkozy szerint "nincs más jövő, mint az, hogy Európa példát mutasson szomszédai számára a békéről és azokról az értékekről, amelyeket a kontinens már megtanult". Ezért tovább kell erősíteni az euro-mediterrán partnerséget - mondta. "Az euro-mediterrán párbeszédre mindkét félnek szüksége van, de az uniónak nem szabad csak pénzadományozónak lennie, kérnie is kell valamit: a békét" - fogalmazott.

Pénzügyi válság

Sarkozy szerint Európának sikerült egységesen fellépni a gazdasági válságban, és közös politikát folytatni. Ez nem volt egyszerű - mondta, hiszen, az unió 27 tagállamból épül fel, és nem minden ország van egyforma gazdasági helyzetben. "Az Európai Unió azonban megmutatta szolidaritását, jó példa erre az, amikor egy hétvége alatt Magyarország számára 22 milliárd eurót mobilizáltunk" - mondta. Sarkozy szerint ha az európai intézmények nem vállalták volna fel a felelősséget a válság kezelésében, "példa nélküli helyzet állt volna elő az EU-ban, egyes tagállamok teljesen tönkre mentek volna, az európai bankrendszer pedig padlóra került volna".

Intézményi reformok

A Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatban elmondta, többen hittek abban, hogy az Európai Bizottság akkor lesz hatékonyabb, ha kisebb létszámmal működik. "Az Európai Unió azonban úgy lesz erősebb, ha minden tagállam delegálhat egy biztost, ezért a Tanács az egy tagállam - egy biztos elvét fogja javasolni" - mondta. Sarkozy arról is beszélt, hogy amikor Horvátország csatlakozik majd az EU-hoz, új szerződésre lesz szükség, hogy bővíteni lehessen Európát. A horvát csatlakozási szerződésben pedig az Európai Parlament képviselőinek létszámával is foglalkozni kell - tette hozzá.

Környezetvédelem

Sarkozy azt mondta, a klíma- és energiacsomaggal kapcsolatban "eltértek a vélemények arról, mennyi engedményt kapjon az európai ipar és nagyon nagy harcok voltak." "De tovább kell harcolnunk, mert Európa nem mondhat le a céljairól, és az amerikaiakat is rá kell vennünk, hogy megfelelő célokat tűzzenek ki" - tette hozzá. Hangsúlyozta az EP szerepét abban, hogy az intézményeknek a klíma- és energiacsomagban végül sikerült közös álláspontra jutniuk.

(euvonal)