A szlovákok január elsejétől már euróval fizetnek
2008. december 27., 12:10
Búcsúznak a koronától Szlovákiában: január elsejétől az euró lesz a hivatalos pénznem. Már néhány hónapja érvényes a kettős árazás, a koronát január közepéig még elfogadják. A szlovák lakosság attól tart, hogy az euró bevezetését jelentős drágulás követi, a kormány ezért több szigorú intézkedést vezetett be, amelyek megsértése akár börtönbüntetéssel is járhat.

Búcsúznak a koronától Szlovákia állampolgárai. Nehéz a búcsú, mert a mai Szlovákia - az egykori Felső-Magyarország - területén 108 évig a korona volt a legfőbb fizetési eszköz, bár különböző országokban, eltérő rendszerekben.

Ma egy euró valamivel több mint 30 szlovák koronát ér. Ezentúl tehát a szlovák állampolgárok nagyjából harmincszor kisebb számjegyű összeget vesznek kézhez, s kiadásaikat és bevételeiket már ebben a pénznemben számolják majd. Néhány hónapja érvényes a kettős árazás - koronában és euróban -, s szlovák koronával január közepéig problémák nélkül lehet fizetni mindenütt, de a visszajáró összeget a vásárló már euróban kapja meg. Január közepétől a koronát már csak a bankokban fogják elfogadni és beváltani.

Az első szlovák eurókat Ausztriában készítették, és december elején hatalmas rendőri biztosítással szállították Szlovákiába. A későbbiekben a szlovák eurókat Körmöcbányán készítik. December közepétől az állampolgárok úgynevezett "euróstart" csomagokat vásárolhattak. Ezek minden euróérméből tartalmaztak néhányat összesen 1200 korona értékben. Fizetni velük csak január elsejétől lehet, addig érvénytelenek.

A lakosság körében aránylag nagy az aggodalom, hogy az euró bevezetése komoly drágulással járhat. A szlovák kormány ezért több szigorú intézkedést léptetett életbe, s azok megsértéséért akár börtönbüntetés is kiszabható. Az euró bevezetését Szlovákia lakosságának mintegy fele üdvözli, míg a nagyjából ugyanekkora az ellenzők, illetve kétkedők aránya.

(MTI)