Az erkölcsileg alacsonyabb rendű párt
2009. január 8., 16:05

"...a HVG munkatársa is olyan információkhoz jutott, amelyek megerősítették a Magyar Nemzet múlt heti, a párt által hivatalosan tagadott hírét: az SZDSZ helyi szervezete darabonként 2 ezer forintot fizetett a gyűjtőknek, akik között akadt olyan is, aki a busásabb bevétel reményében egyszerűen kilopta a postaládákból a kézbesített ajánlószelvényeket."

Mindezt a hvg.hu honlap 2008. december 30. 22:24-kor tette közzé.

A hír nyilvánosságra hozása óta a Legfelsőbb Ügyészség lépésének híre nem jutott el az állampolgárokhoz.

"Csalással nyert az SZDSZ elnökválasztásán Kóka János - állítja a Borsod megyéből érkezett egyik képviselőjelölt, aki hivatalos küldöttként vett részt a voksoláson, és aki a Hír TV beszámolója szerint Kóka bizalmasaként ott volt a Columbus hajón tartott partin is.

"Számomra a furcsa az volt, hogy amikor hallottam, hogy mit csinálnak, akkor hallottam, hogy a T. Asztalos Ildikó (a liberálisok Borsod megyei elnöke - a szerk.) mondta nekik, hogy húzzátok be gyorsan Kókát, meg van vele beszélve" - mondta a neve elhallgatását kérő, befolyásos vidéki liberális politikus, aki elmondta azt is: a rendezők és szimpatizánsok voltak a "statiszták" - ők szavaztak a hiányzó delegáltak helyett, hogy ne vesszen el egy borsodi szavazat se.

Véletlenül senki nem kért tőlük személyit - mondta a szabad demokrata politikus, aki azt állítja, a saját szemével látta az eseményeket."

Mindezeket a hirszerzo.hu tette közzé a 2008-02-09 12:50-es időpontban.

Az MNO pedig Fejezetek az SZDSZ botránykrónikájából címmel 2007. március 9. 01:00-kor hozta nyilvánosságra:

"Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel - ezt nem egy ellenzéki politikus, hanem maga Medgyessy Péter MSZP-s exminiszterelnök nyilatkozta még 2004-ben nem sokkal azelőtt, hogy saját kormánya puccsal megbuktatta. A nagy vihart kavart kijelentést akkor és azóta is többször próbálták magyarázni, bagatellizálni kormánypárti politikusok és médiaszemélyiségek, de a sorozatban nyilvánosságra kerülő botrányok az eltávolított kormányfő szavait igazolják. Az alábbiakban az utóbbi évek legviharosabb botrányait idézzük fel, amelyek az SZDSZ által vezetett tárcákhoz köthetők.

Villaépítés: 2003-ban Magyar Bálint (SZDSZ) oktatási miniszter nem tudott elszámolni egy 93,5 millió forintért megvásárolt budaligeti ingatlan vételárának tetemes részével. A tárcavezető röviddel azelőtt vett föl kölcsönt a villára, hogy a kormány az állami támogatású hitel maximális összegét 30 millió forintról 15 millióra csökkentette.

Cisco-ügy: Az oktatási tárca egy utólag több ponton jogellenesnek minősített szerződést kötött a Cisco amerikai céggel, ami korábban a tengerentúlra utaztatta Magyart és több vezető tisztségviselőjét.

Sulinet: Az SZDSZ-es oktatási miniszter 2003 nyarán menesztette Majsai Gábor informatikai biztost, s pár nap múlva utódját, Koltai Pétert, miután dokumentumokkal igazoltuk: a tender előkészítésében is részt vett a tárca munkatársa, aki a Sulinet-program sokmilliárdos üzletében érdekelt Elender Kft. egyik alapítójának vendégeként nyaralt Balatonkenesén.

Kakaóbiztos számítógépek: Darabonként több mint egymillió forintért vásárolt 2004-ben 269 IBM KidSmart típusú óvodai számítógép-konfigurációt a Kovács Kálmán (SZDSZ) vezette informatikai tárca. A magas ár melletti egyik fő érv az volt, hogy a gépek "kakaóbiztosak", de kiderült, 4-5 ezer forintért kapható olyan billentyűzet, ami ezzel a képességgel bír.

Autópályapénzek: 2004-ben pattant ki az M6-os autópálya-tender körüli botrány. Kiderült, az autópálya építését 125 milliárd forintért elnyerő M6 Duna Autópálya Konzorcium két tagja korábban korrupciós gyanúba keveredett osztrák és német állami építkezéseknél. Bár Medgyessy Péter exminiszterelnök augusztus elején az autópálya-tender kivizsgálására utasította Csillag István SZDSZ-es gazdasági minisztert, ő azonban a kérés dacára kihirdette az eredményt. A szakértői jelentés megkérdőjelezte a győztes társaság ajánlatát, és megállapította: az állam irreálisan nagy kockázatot vállal, ha ez a konzorcium építi meg a sztrádát.

a Kóka-villa: A költségek leírása végett családi vállalkozása mögé bújva építi föl a Normafánál luxusvilláját Kóka János gazdasági miniszter. A villa elkészülte után becslések szerint 300 millió forintot érhet, ráadásul magát az ingatlant Kóka nem tüntette föl a vagyonnyilatkozatában.

Szoftver a vizitdíj-automatába: Kóka volt cége, a Meditcom Orvosi Informatikai és Szolgáltató Kft. értékesítheti a vizitdíj-automaták szoftverét. Az SZDSZ 2004 októberéig volt résztulajdonosa a Meditcomnak, és csak miniszteri kinevezése után hagyta ott a céget.

Off-shore-panama: Pár hónap alatt közel hárommilliárd forintot profitálhattak egy informatikai cég továbbadásán ciprusi off-shore cégek mögött meghúzódó vállalkozók, akik Kóka Jánoshoz köthetők. Az üzlet Kóka sógora, családi ügyvédje, vitorlázótársa és a tárcája érdekkörébe tartozó állami óriáscégek közreműködésével köttetett."

Az SZDSZ nevű csoportot mindmáig nem oszlatta fel a hatóság. Pedig az alkotmány 29. paragrafusának (1) bekezdése kimondja: "Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki (...) őrködik az államszervezet demokratikus működése felett." Az 51. paragrafus (3) bekezdése pedig rögzíti: "Az ügyészség közreműködik annak biztosításában, hogy mindenki megtartsa a törvényeket. Törvénysértés esetén - törvényben meghatározott esetekben és módon - fellép a törvényesség védelmében."

Mind a köztársasági elnöknek, mind az ügyészségnek feladatuk ellátásához busás pénzösszeget folyósítanak a magyar adófizetők.

(Bolvaáry Lajos, gondola.hu)